Tűz ütött ki a párizsi Notre Dame székesegyházban, leomlott a központi tornya! (videó)

Tűz ütött ki hétfőn a párizsi Notre Dame székesegyházban a tűzoltóság tájékoztatása szerint, a lángok a világhírű épület felső részében pusztítanak.

Tűz ütött ki a párizsi Notre Dame székesegyházban, leomlott a központi tornya! (videó)
Fotók: TASR - további képekért kattints!

Az első hírek szerint a tűz a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkezett és onnan terjedt tovább.

A tetőszerkezet mellett a székesegyház központi tornya is összeomlott - jelentette szemtanúkra hivatkozva a Reuters hírügynökség.

 

Több száz tűzoltó oltja a lángokat erős vízsugarakat használó tömlőkkel a helyszínen.

A francia belügyminisztérium tájékoztatása szerint a tűzoltók nem biztosak benne, hogy meg tudják fékezni a lángok terjedését a tetőszerkezetben, és rámutattak: amennyiben a tűz mindkét harangtornyot eléri, annak beláthatatlan következményei lennének.

Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet. A France 2 közszolgálati televízió szerint a rendőrség balesetként kezeli a tűzesetet. A katasztrófának a hatóságok szerint nincsenek sérültjei. Az ügyészség vizsgálatot indított.

 


A tűzoltók kiürítették a lángokban álló székesegyház környékét

A tűzoltók kiürítették a lángokban álló párizsi Notre Dame székesegyház környékét. A katasztrófa miatt Emmanuel Macron francia államfő lemondta az aznapra tervezett televíziós beszédét.

"Egy egész nemzet gyászol" - írta a Twitter közösségi portálon a francia államfő. Emmanuel Macron együttérzését fejezte ki "minden katolikusnak és minden franciának". Hozzátette, mint minden honfitársa, ő is szomorúan látja ahogy a tűz martalékává válik egy részük. Az Elysée-palota közölte, hogy az elnök a helyszínre megy. 

Az elnök és Anne Hidalgo egyaránt szörnyűségesnek nevezte a világhírű épületben pusztító tüzet.

Donald Trump amerikai elnök úgy fogalmazott a Twitter közösségi portálon, hogy szörnyű látvány a lángokban álló katedrális.

A műalkotások megóvását és azt nevezte a legfőbb célnak a Notre Dame székesegyházban pusztító tűzzel kapcsolatban Párizs alpolgármestere, Emmanuel Grégoire a BFMTV francia televíziónak, hogy az embereket megóvják a részlegesen összeomló épület jelentette veszélyektől.

A Notre Dame katedrális a francia főváros egyik legfőbb idegenforgalmi nevezetessége, évente milliók keresik fel.
 

MTI