A tűzijáték lemondását kéri Sydney-től Új-Dél-Wales miniszterelnök-helyettese

A szilveszteri tűzijáték lemondására szólította fel Sydneyt az ausztráliai Új-Dél-Wales állam miniszterelnök-helyettese hétfőn a Twitteren.

A tűzijáték lemondását kéri Sydney-től Új-Dél-Wales miniszterelnök-helyettese
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

John Barilaro ezt azzal indokolta, hogy a tűzoltóság nagyon leterhelt a tüzek miatt, amelyek közül sok az állam fővárosa, Sydney közelében pusztít. Hangsúlyozta azt is, hogy több környékbeli város is lemondta a tűzijátékot.

Közben már több mint 270 ezren írták alá a tűzijáték lemondását sürgető petíciót, amely egyúttal felszólítja a város vezetőit, hogy az erre szánt összeggel inkább a bozóttüzek károsultjait támogassa.

Gladys Berejiklian, Új-Dél-Wales miniszterelnöke ezzel szemben úgy vélte, ha a helyi hatóságok engedélyezik, akkor megtartják a tűzijátékot a városban, amely az elsők közt köszönti az újévet. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök leszögezte: támogatja Berejiklian döntését, hozzátéve, a jelenlegi helyzetben a tűzijáték azt üzeni a világnak, hogy az országban továbbra is úgy folytatódik minden, ahogy eddig.

A Hszinhua kínai hírügynökség emlékeztet arra, hogy egyre több ausztrál gondolja úgy, hogy a mostani körülmények közt a rendezvény ízléstelenség lenne a város részéről.

A tűzijátékból, amelyre több mint egymillió embert várnak, szakértők szerint a városnak akár 130 millió ausztrál dollár bevétele is származhat.

Ausztrália keleti részében október közepe óta tombolnak bozót- és erdőtüzek. A lángokban eddig kilenc ember vesztette életét, köztük két önkéntes tűzoltó. Új-Dél-Walesben 2,7 millió hektárnyi erdőterület égett le, és több mint 700 lakóház, kétezer kormányzati és gazdasági építmény semmisült meg.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint kedden Sydney nyugati részén ismét több mint 40 Celsius-fokos hőmérsékletre, valamint erős szelekre lehet számítani. A hatóságok pedig arra figyelmeztettek, hogy a lángokat vélhetően csak a januári esőzések megérkezésével sikerül teljesen eloltani.

(MTI)