„A tűzoltó oda siet, ahonnét más ember menekül!“

2016. december 26. - 14:37 | Régió

Megalakulásának 140. évfordulóját ünnepelte az idén Jányok község Önkéntes Tűzoltó Testülete (ÖTT).

„A tűzoltó oda siet, ahonnét más ember menekül!“
Tűzoltózászlóval a szentmisén (Lelkes Vince felvételei)

A helybeliek és vendégeik nagyszabású konferenciával ünnepelték meg a jelentős jubileumot.

Köszöntőt Nagy Péter, az ÖTT jányoki alapszervezetének elnöke mondott: 1876-ban a Nagymagyar és Vidéke Önkéntes Tűzoltó Egyletbe a kistérség tűzoltói (Nagymagyarról, Csenkéről, Tonkházáról, Vajasvatáról, Kismagyarról, Gombáról, Olgyáról, Alsó- és Felső-Jányokról) csoportosultak, a későbbi önállósuláskor Árva István parancsnok vette át a jányokiak irányítását, majd Méri József, Makki István (1908-tól 1919-ig), id. Nagy Sándor (1919-ben), Tóth János, Nagy Ernő, Felföldi László, Mucska Tibor (1963-tól 2001-ig), Hegedűs Sándor (2001-től napjainkig) következtek a sorban. Az elnöki tisztséget Boráros János, Szkurák Károly, Kiss Rudolf viselték, ill. Nagy Péter.

Balról: Nagy Péter elnök, Hegedűs Sándor parancsnok, Nagy Attila farádi elnök és Szalay Zoltán, Farád község polgármestere

Az érdemesült tagok...​

...és az ifjabb tűzoltók

A jubileum alkalmából az érdemesült tagok emlékplaketteket és okleveleket vehettek át a szervezőktől. Köztük volt: Boráros Lajos, Mucska Tibor, id. Kiss Rudolf, Felföldi Ferenc, Kálmán Sándor, Hegedűs Sándor, Nagy Ferenc, a nyolcvanéves Nagy György, továbbá Kiss Norbert, Dömötör Péter, Mikóczi Attila, Szkurák Zsolt, Nagy Melinda és Horváth Erika.

Jányoki kollégáikat a magyarországi testvértelepülés, Farád község tűzoltói is eljöttek köszönteni, köztük Szalay Zoltán polgármester és Nagy Attila tűzoltóelnök. Előbbi közölte: „Nálunk, Magyaroszágon nem használjuk a bajtárs megszólítást. Meghatódok, amikor Szlovákiában ezt a szót hallom.“

Nagy Béla országos ÖTT-elnök hangsúlyozta: a tűzoltók szótárában ismeretlenek az olyan olyan szavak és kifejezések mint a „nem megyünk“, „nem lehet“ és „nincs“. A tűzoltó oda siet, ahonnét más ember menekül!

Az ünnepi konferencia résztvevői mécsest gyújtottak az elhunyt tűzoltók emlékére. A helyi templomban Naszvadi Sándor esperesplébános szentmisét celebrált, és megáldotta a helyi tűzoltókat.

Jelen volt Berner Lajos polgármester, Nagy Béla, a Szlovákiai Önkéntes Tűzoltó Testület országos elnöke, Kovács Béla dunaszerdahelyi járási parancsnok, Čandal Tibor, a Dunaszerdahelyi Járási Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, továbbá Nagypaka, Fél, Nagymagyar, Vajasvata, Tonkháza és Ímely települések tűzoltóküldöttségei, nem utolsó sorban néhányan a helyi támogatók közül.

A nyolcvanéves Nagy Györgynek Berner Lajos polgármester gratulál, középen Nagy Béla országos ÖTT-elnök

(lel)