Tűzoltói tanácsok, hogyan éljük túl épen és biztonságban a karácsonyt

A tűzoltók hasznos tanácsokkal látják el az embereket, hogy mindenki biztonságban élhesse meg az ünnepeket.

Első és egyben egyik legfontosabb tanácsuk, hogy a karácsonyfa, illetve más tárgyak díszítésére csakis olyan égőket használjunk, amelyek hitelesítve vannak. Emellett, ha a lakásban senki sem tartózkodik, az égőket érdemes áramtalanítani az esetleges rövidzárlat okozta tűzesetek elkerülése érdekében.

Továbbá az embereknek tiszteletben kellene tartaniuk az eladó, illetve a gyártó utasításait, ezért a tűzoltók nem tanácsolják, hogy a szakavatatlanok megpróbálják megjavítani az elromlott égősort.

Ami a karácsonyfát illeti: kellően tágas helyiségben kell felállítani, a nyílt lángtól és a fűtőtestektől a lehető legtávolabb.

A rokonok, ismerősök megvendégelésére az emberek ilyenkor nem kevés időt töltenek a konyhában. A tűzoltók ezért nem tanácsolják, hogy főzéskor az ételt felügyelet nélkül hagyjuk a gáztűzhelyen, de az olaj újbóli felhasználását sem javasolják. Amennyiben az olaj kigyullad a serpenyőben, semmi esetre se próbáljuk vízzel eloltani – helyette törölközővel takarjuk le.

Az éppen nem használt elektromos konyhai berendezéseket áramtalanítsuk, forró dologgal való manipuláláskor használjunk védőfelszerelést, valamint arra is ügyeljünk, hogy a gyerekek vagy a benti állatok ne kerüljenek vele közvetlen kapcsolatba.

TASR/para