A tűzoltók megmutatták, mi a teendő, ha beszakad alattunk a jég (FOTÓK)

2022. január 20. - 12:54 | Belföld

Ha valaki alatt beszakad a jég, fontos, hogy próbáljon meg a víz felszíne felett maradni, és ne essen pánikba – javasolja Jozef Ondrej, a Vranov nad Topľou-i járási tűzoltóság igazgatója. A tűzoltóság illetékesei csütörtökön taktikai gyakorlatot tartottak a Malá Domaša víztározón, ahol azt mutatták be, mi a teendő, ha valaki alatt beszakad a jég.

A tűzoltók megmutatták, mi a teendő, ha beszakad alattunk a jég (FOTÓK)
Fotók: TASR (További képekért kattints a fotóra!)

„Az ember pánikolni, kapálózni kezd, kimerül, áthűl. A legrosszabb, ha a jég alá csúszik. Tehát igyekezni kell a jég felszíne felett maradni, kiabálni kell és bízni benne, hogy valaki meghallja” – közölte Ondrej, hozzátéve, ha nincs a közelünkben senki, egyáltalán nem javasolt a jégre merészkedni.

A szimulált történés helyszínére a tűzoltók hat kilométeres távolságból a bejelentéstől számítva 8 percen belül érkeztek meg. „Ez reális idő, ami alatt a tűzoltók megérkeznek. Ez valamikor elég, valamikor nem, a körülményektől függ” – magyarázta az igazgató.

A tűzoltók a taktikai gyakorlat során különböző módokon próbáltak kimenteni jeges vízbe esett személyt, különféle eszközök, létra és deszkalapok segítségével, illetve bármiféle segédeszköz nélkül is.

Ondrej hozzátette, a tűzoltók nem találkoznak gyakran ilyen esetekkel, a hétvégén azonban a Veľká Domaša víztározón beszakadt a jég egy hatéves gyerek alatt, a tűzoltók kiérkezése előtt viszont már sikerült kiemelni a vízből.


(TASR)