Tűzoltókabaré műkedvelő zenekarral

2020. június 28. - 07:58 | Kultúra

Csallóközi lenyomatok CXIII.

Tűzoltókabaré műkedvelő zenekarral
Dunaszerdahelyi tűzoltók a két világháború közti időszakból (Archív felvétel)

Dunaszerdahelyen az Einbeck kávéház mozihelyiségében nagyszabású tűzoltóestet tartottak 1925. október 18-án, vasárnap.

Hangulatos, derűs volt az összejövetel, a műsor szórakoztató, változatos – írja a Csallóközi Hírlap tudósítója. Akinek azt az állítását is elfogadjuk és ide másoljuk, hogy „kissé sok volt este 8-tól éjfélig egyfolytában ugyanazon a helyen ülni, node megbékültünk a helyzettel, mert a kabarészámokat egytől egyig frissen, elevenen és roppantul mulatságosan” adták elő a szereplők.

A rendezvény érdekessége, hogy Dunaszerdahelyen műkedvelő zenekar alakult ez alkalomra. A tagok élén mint karmester Procházka Ferenc állt, zenészként működtek a karban Vancsó Lajos, Schulek Lujzika, Polasek Ferenc – hegedű, Stern Ernőné – zongora, Rohrbacher Nándor – harmónium, Procházka Ferenc – fuvola. Marchall Erzsi három kis dalt énekelt, Dobler Kálmán a Hamburgi menyasszonyból (Szép vagy, gyönyörű vagy...), a Parasztbecsületből (Siciliana) és az Antóniából (Mandulafa, mandulafa) előadott énekszámaival „ragadtatta el a közönséget”. A műsor egyik legkiemelkedőbb produkciója Marchall Erzsike és Srenker Laci ének- és tánckettős száma volt. Az énekeseket (mindnyájukat) Juba Ferencné kísérte zongorán.

A prózai részben Brüll Manóné és Világi Mariska dialógja „egyike volt a legjobb alakításoknak”. A Homokzsák című Szőke Szakáll tréfát „a közönség viharos derültséggel kacagta végig”. A főszerepben Brüll Manó maga volt a Szőke Szakáll „alter egója”, Pollák Aranka a szende kis Pirike, Brüll Manóné a bajba jutott Zanutliné és Pollák Margit a jóakaratú öreg Berendné. A darab további szerepeiben Farkas Sándor, dr. Szeiff Géza, Srenker Laci, Bartossik György és Deutsch Zoltán jeleskedtek. Richter fogtechnikus bűvészmutatványaival „ejtette ámulatba a közönséget”.

„Előadás után – nagyon természetes – táncvigalom zajlott a késő reggeli órákig. A tűzoltóegyesület úgy erkölcsi, mint anyagi szempontból kedvezően könyvelheti el október 18-át, a tűzoltónapot” – zárja beszámolóját a rovatvezető Farkas Sándor alparancsnok.

A tűzoltónapon a Herold komotaui cég bemutatta több mintavásáron és kiállításon szerepelt, és több versenyen díjat nyert két motorfecskendőjét. „A jelenlevő szakértők egyhangúlag megállapították, hogy a nagyobbik fecskendő a várakozásnak teljesen megfelelt. A kisebbik a szállítás folyamán beállott sérülés következtében csak hosszas munka után volt működésbe helyezhető, s határozottan gyengének bizonyult.”

A dunaszerdahelyi önkéntes tűzoltóegyesület tűzoltónapja egyébként délután 2 órakor a járási parancsnoksági üléssel kezdődött, melyen 18 testület 37 küldötte jelent meg. A gyűlést Csiba Lázár járási felügyelő nyitotta meg, majd Gáspár Ágoston járási titkár a közigazgatási területen alakult egyesületek „szoros összekapcsolásának” fontosságáról beszélt. Bartossik György szakaszparancsnok a szolgálati szabályzatról tartott előadást.

Lelkes Vince