Tűzoltólázban égett szombaton Somorja - FOTÓK

A hétvégén rendezték meg az Így oltották a tüzet elődeink IV. nemzetközi történelmi tűzoltótechnika-kiállítást Somorján.

Tűzoltólázban égett szombaton Somorja - FOTÓK
Fotók: HaZZ - további képekért kattints!

A Somorjai Önkéntes Tűzoltó Testület az elmúlt másfél évszázadban (1873-ban alakult) óriási fejlődésen ment keresztül, rengeteg tapasztalatot szerzett, és mindig hűen ápolta a hagyományokat. Az elmúlt hét év alatt már negyedik alkalommal rendezték meg a nemzetközi értékű történelmi tűzoltótechnikai kiállítást.

"A kiállítás megszervezésének ötlete 2011 októberében a morvaországi Uherský Brodban született, amikor Somorja képviselete egy közös európai uniós projekt lehetőségéről tárgyalt az ottani tűzoltótestület vezetőségével. Mivel az említett két város közötti európai uniós pályázaton belül a Somorjai Önkéntes Tűzoltó Testület nyílt napokat is tervezett, megszületett a gondolat: mindezt egy tűzoltótechnikai kiállítással együtt kell szervezni, ahol be lehet mutatni a régen használt eszközöket és felszereléseket. Így történt aztán, hogy az első kiállítást, mely az „Így oltották a tüzet elődeink” nevet kapta, 2012 májusában a testület tagjai meg is szervezték" - nyilatkozta a kezdetekről Takács Sándor, a Somorjai Önkéntes Tűzoltó Testület titkára.

A nagyszabású kiállításon elsősorban az 1880 és 1950 között gyártott, illetve használt tűzoltó felszerelést tekinthették meg az érdeklődők, de közelebbről megismerkedhettek a modern tűzoltótechnikát is. A kiállítás idején a környékbeli tűzoltók izgalmas bemutatókat tartottak a városban és a körtvélyesi víztározónál.

A városközpontot már a pénteki nap folyamán ellepték a látogatók. Többször hallhattak szirénaszót, régi autók és traktorok zúgását, vagy épp a gőzgépek fütyölését. A rendezvény hangulatát színezte a Somorjai Önkéntes Tűzoltó Testület Fúvószenekarának és a Lakiteleki Önkéntes Tűzoltó Egylet Fúvószenekarának zenés fellépései is. A közönség nagy érdeklődéssel követte figyelemmel a somorjai „kistűzoltók” (PROFI TEAM) tűzoltóautós bemutatóit is, hiszen „beavatkozásaik” magas szakmai háttérre utaltak.

Az idei kiállítás egyik újdonságának számított, hogy a tűzoltómúzeumokon és tűzoltó testületeken kívül gyűjtők és veteránklubok is bekapcsolódtak a kiállításba. Mindkét nap megtekinthető volt a budapesti Katasztrófavédelem Központi Múzeumának kihelyezett kiállítása a Somorjai Városi Művelődési Központ előcsarnokában, mely a „Gróf Széchenyi Ödön élete és munkássága” nevet viselte.

Szombaton este a kiállítás egy zenés tűzoltószökőkúttal zárult, amelyet az országban először Somorján mutattak be. A szökőkút 60+1 vízsugár, valamint több mint 120 szlovákiai, csehországi és magyarországi tűzoltó közbenjárásával valósult meg.  

A rendezvény Somorja Város Önkormányzatának, a Szlovák Köztársaság Önkéntes Tűzoltó Szövetség főtitkárának és a Szlovák Köztársaság Tűzoltó- és Mentőtestület elnökének védnöksége alatt valósult meg a Somorjai Önkéntes Tűzoltó Testület rendezésében.


(para)