TŰZVÉSZ: Csaknem 1200 turistát evakuáltak a Magas-Tátrában!

A Magas-Tátra késmárkiitatói (Kežmarské Žľaby) térségében keletkezett tűzvész miatt csütörtökön körülbelül 800-1200 embert kellett evakuálni a turistaösvényekről.

TŰZVÉSZ: Csaknem 1200 turistát evakuáltak a Magas-Tátrában!
Fotók: Hazz - További fotókért kattints!

Egy rendkívül közkedvelt térségről van szó, ahonnan kimenekítik a turistákat annak ellenére, hogy némelyikük a beszámolók alapján meglehetősen fegyelmezetlenül viselkedik. Denisa Saková (Smer-SD) belügyminiszter közölte, nemcsak az fenyegetett, hogy közel kerülnek a tűzvész sújtotta területhez, de leginkább az, hogy a szél a füstöt a völgy irányába fújja, és emiatt füstmérgezést szenvedhetnek.

A hegyi mentőszolgálat vezetője, Jozef Janiga arról számolt be, hogy nem volt komolyabb fennakadás, sem pánik, sem agresszió. Leginkább lengyel turistákról volt szó, akik némelyike viszont nem tett eleget az utasításaiknak, és folytatták az útjukat felfele vagy épp bementek az erdőbe. "Ilyen terepen nagyon nehéz az evakuálás, mivel ha azok az emberek úgy döntenek, hogy márpedig nem mennek el, akkor az erdőben nehéz megtalálnunk őket" - fogalmazott.

A tüzet, amely egy 30 hektáros területet érint, még nem sikerült lokalizálni. A helyzetet súlyosbítja, hogy a terepet nehéz megközelíteni, és hogy a szél egyre erősödik. Ezt Denisa Saková közölte a helyszínre érkezése után. Hozzátette: A tüzet jelenleg 50 tűzoltó és két helikopter próbálja megfékezni. 

"Amíg nem jut el oda az emberi kéz, addig teljesen nem lehet eloltani, a vizes zsákokkal csak elfojtjuk, tehát meg kell találnunk a módját, hogyan juttassuk fel a vizet, hogy aztán minden egyes fatönköt és fűszálat egyenként eloltsunk. Jelen pillanatban sikerül a tüzet lokalizálnunk, nem terjed tovább, de azt nem mondhatjuk, hogy likvidáltuk, mivel néhány másodperc alatt teljesen megváltozhat a helyzet, és kezdhetjük elölről" - jegyezte meg Alexander Nejedlý országos tűzoltóparancsnok.

Az éjszaka folyamán a tűzoltók csak megfigyelni tudják a tüzet, ilyen körülmények között ezen a terepen eloltani nem tudják. "Ha az éjszaka folyamán továbbterjedne is a tűz, nem hagyom, hogy embereket küldjenek oda, mivel rendkívül nagy veszélynek lennének kitéve" - jegyezte meg Nejedlý.

(TASR)