Tűzveszélyes nyár előjele lehet Ausztráliában, hogy szokatlanul korán és hevesen kezdődtek az első bozóttüzek

Tűzvészekkel terhelt nyár előjele lehet Ausztráliában, hogy példátlanul korán és szokatlan hevességgel kezdődtek idén az első bozóttüzek a déli féltekén fekvő kontinensen.

Queensland és Új-Dél-Wales államokban több ezer tűzoltó küzd mintegy 100 bozóttűzzel. A természeti csapás eddig nem követelt emberéletet, de a lángokban megsemmisült legalább húsz lakóház vagy mezőgazdasági telep, és ezek száma tovább nőhet, ha mód lesz a károk pontosabb felmérésére.

"Még soha nem tapasztaltunk ekkora tűzveszélyt ilyen korán tavasszal. Ez annak az előjele lehet, hogy nagy bozóttüzek lehetnek a nyáron Queensland délkeleti részein, a legszárazabb térségekben, ahol a legtöbb ember él"

- közölte a queenslandi tűzoltóság.

Ausztráliában a nyár a december, január és február hónapokat jelenti.

Az állam miniszterelnök-helyettese, Jackie Trad szerint emberemlékezet óta nem kezdődött meg ilyen korán a tüzek szezonja.

Új-Dél-Wales államnak az északi részén pusztítanak tüzek, amelyeknek egy része "nagyon nagy" az ottani tűzoltóság szerint. Mivel esőre nincs kilátás, elhúzódó küzdelem vár a tűzoltókra - közölték a hatóságok.

Az idei tél a hatodik legmelegebb volt a feljegyzések kezdete óta Ausztráliában, és nagyon száraz is. A kontinenst rendkívüli aszály sújtja már évek óta.

Tudósok egyre gyakoribb és hevesebb erdőtüzekre figyelmeztetnek a klímaváltozás következményeként.

(MTI)