U21: Fico levélben sopánkodott az UEFA-elnöknek az olaszok meg a németek szemétkedése miatt

2017. június 26. - 14:44 | Sport

A miniszterelnök azért duzzog, amiért a szlovák U21-esek kiestek a lengyelországi Eb-ről.

U21: Fico levélben sopánkodott az UEFA-elnöknek az olaszok meg a németek szemétkedése miatt
Fotó: TASR-archív

Szombaton a németek Olaszország elleni egygólos veresége azt jelentette, hogy Szlovákia nem jutott a legjobb négy közé. A legjobb csoportmásodik Németország gólkülönbsége 5:1, míg Szlovákiáé 6:3 volt. Robert Fico szerint meglehetősen gyanús eredmény született.

Hétfőn megírta panaszát az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnökének, Aleksander Ceferinnek. Azzal kezdte, hogy nemcsak a szlovák sport rajongójaként, de miniszterelnökként is ír, akinek nem közömbös a fiatalok nevelése és nézetei.

"Én mint politikus, Ön mint az egyik legbefolyásosabb sportszervezet vezetője, bizonyára tudatában van a felelősségünknek azzal kapcsolatban, hogy társadalmi események, beleértve a sporteseményeket is, a fair-play jegyében folyjanak. A demokratikus választások lehetővé tették számunkra, hogy változtassunk a társadalmi és sportrealitáson, és nap mint nap újabb kihívásokkal kell megküzdenünk" - szögezte le.

Fico értékelte Ceferin munkáját, és kiemelte, hogy egy kis ország képviselőjeként került a testület élére, ebből kifolyólag pedig úgy érzi, hogy a gazdaságilag kevésbé erős, kisebb futballszövetségek érdekeit is képviseli. Hangsúlyozta, hogy a Szlovák Futballszövetség és az UEFA kapcsolata nagyon jó.

Levelében pozitívan értékelte a lengyelországi U21-es Európa-bajnokság rendezőinek munkáját, akik "szinte hazai környezetet teremtettek a szlovák fiatalok és szurkolók számára".

"A rendezvényt azonban sajnos súlyosan megbélyegezte Németország és Olaszország válogatottjainak méltatlan fellépése az elődöntőbe jutásért folyó küzdelem során.

A szlovák focitehetségek a sportteljesítményt tekintve mindent megtettek a továbbjutás érdekében, országunk kiváló képviseletéért megérdemlik a tiszteletünket. Amire viszont minden bizonnyal nem voltak felkészülve, az a fejlett focinemzetek játékosai által bemutatott bohózat. Emiatt megértem a válogatott edző, Pavel Hapal szavait és könnyeit is, aki hangot adott csalódásának amiatt, ahogy a két ország egymás elleni mérkőzését lejátszották" - magyarázta Fico.

Mint mondta, ez a szituáció az 1982-es világbajnokságon Németország és Ausztria között lejátszott mérkőzésre emlékezteti, amikor is hasonló színjátékot mutatott be két nagyobb csapat a futballban picinek számító Algéria kárára.

"Éppen ezért bízom abban, hogy kivizsgálják a helyzetet, és a legközelebbi tornára olyan szabályokat hoznak, melyek előnyben részesítik a sportteljesítményt a sportszerűtlen viselkedéssel szemben. Ez ugyanis tiszteletlenség a sportolókkal, szurkolókkal, de az országokkal szemben is, amelyeket képviselnek" - hangsúlyozta.

Emlékeztetett, hogy ugyan a társadalom két különböző területén tevékenykednek, a fair play megteremtése és fenntartása mindkettejük felelőssége.

"Ebben a konkrét esetben a fiatal sportoló generáció tudatának formálásáért ön felelős, valamint abbéli meggyőződésükért is, hogy a sikeres eredmények mögött a tehetség, a pályán eltöltött rengeteg óra, az önbizalom és a nyerés iránti elszántság áll, nem pedig a háttérmegállapodások" - szögezte le.

(TASR)