„Úgy belejöttünk a veszekedésbe, hogy szinte le sem bírtunk állni” – Gasparik Maja és Kocsis Tibó mesélt közös daluk forgatásáról

2021. június 6. - 19:50 | Kultúra

Ahogyan azt korábban írtuk, megjelent a csallóközi Arizóna zenekar énekesnőjének és az egykori X-Faktor győztes Kocsis Tibor közös dala, az Akkor is. A dal a videoklippel együtt debütált, és igencsak nagy sikernek örvendett itthon és Magyarországon egyaránt. Az Akkor is a járványhelyzet miatt kialakult párkapcsolati problémákat dolgozza fel. Olyan konfliktushelyzeteket láthatunk és hallhatunk benne, amelyek szinte minden háztartásban előfordulnak. Maját és Tibót a forgatásról, a közös együttműködésről és a dal megszületésének céljáról faggattuk.

„Úgy belejöttünk a veszekedésbe, hogy szinte le sem bírtunk állni” – Gasparik Maja és Kocsis Tibó mesélt közös daluk forgatásáról
Cséfalvay Á. András felvételei - Továbbiakért kattints!

Honnan indul kettőtök ismeretsége?

Maja: Pontosan hét évvel ezelőtt, a szlovák X-Faktor egyik adásakor találkoztunk először Tibóval. Mindketten Gyurcsík Tibinek szurkoltunk, így lényegében hozzá köthető az ismeretségünk.

Tibó: Igen, az X-Faktor hozott össze bennünket. Majáék teljes vállszélességgel szurkoltak Tibinek, úgy ahogyan én is. Ezután pedig már együtt buliztunk Gyurcsík Tibi esküvőjén.

Hét év ismeretség után megszületett az első közös dalotok, Akkor is címmel. Kinek az ötlete volt a közös munka?

Maja: Vígh Arnold (a dal producere, és aki egyben a dal hangszerelését is készítette) dobta fel ötletként, hogy Kocsis Tibor hangja jól kiegészítené az enyémet. Tibót, mint előadót, mindig nagyon szerettem. A kezdetektől szimpatikus volt számomra az ő zenei világa, azonosulni tudtam a dalaival. Az egyik kedvencem a Soha már című, amiből korábban készítettem is feldolgozást. Tibó nem egy tucaténekes, nagyon egyedi orgánummal rendelkezik, kevesen énekelnek úgy, mint ő. Nekem pedig elég kevés férfi énekes tud a partnerem lenni, mert kevesek hangja szólal meg jól az enyémmel együtt. Tibóval viszont összeértek ezek a szálak.

Videóklip is készült a dalhoz. Hogyan zajlott a forgatás?

Tibó: Átültettük az életbe azt, amiről a dal szól, mert csak így tudott hitelesen működni a dolog. A videókliphez a színészi képességeinket is be kellett vetnünk – már amennyi van. Izgalmas volt megjeleníteni a klipben látható párt. Arra az egy napra – nyilván a játék kedvéért – elhittük, hogy tényleg házaspárok vagyunk. Bizonyos szituációkban nagyon jól tudtuk húzni egymás agyát. Tettük ezt azért, hogy minél jobb hangulatban és hitelesebben teljen a forgatás. Ez részemről mondhatni elvárás is volt. Sok olyan klipet látok – nem azért, hogy a miénket dicsérjem –, amiben mondjuk szakítós, szerelmes, vagy éppen veszekedős jelenetek vannak, viszont azok nem jönnek át teljesen. Elégedett vagyok a saját klipünkkel, ami persze a jó vágásnak és a megfelelő rendezői instrukcióknak is köszönhető. Viszont azt is el kell mondani, hogy sok jelenetnél nekünk kellett improvizálnunk. Természetesen a hang nem hallatszik, viszont látszik, hogy mi ott, akkor tényleg vitatkozunk valamin. Próbáltuk belevinni a saját személyiségünket, hogy ne legyen belőle egy nagyon álságos történet. Ebből kifolyólag igen, eleget szívtuk egymás vérét.

Maja: Az eszembe is jutott egy jelenet, amikor a stáb már csak nézett bennünket, mert igazából a jelenetet már felvették, mi viszont még mindig vitatkoztunk Tibóval. Tudni kell, hogy a forgatás előtt kitaláltuk, hogy min is fogunk veszekedni. Ezekhez a vitákhoz mindig jó hangos zenei alapot kértünk, hogy ténylegesen kiabálnunk kelljen. Végül úgy belejöttünk a veszekedésbe, hogy szinte le sem bírtunk állni.

A dalszöveget Hujber Szabolcs írta. Kész ötletekkel kerestétek őt fel, vagy inkább rá bíztátok a dal tartalmát?

Maja: Tudtam, hogy szükségünk lesz egy új dalszövegre, s mivel már régóta szerettem volna együtt dolgozni Hujber Szabolccsal, így egyértelmű volt, hogy őt kérem fel a megírására. A szövegötlet már megvolt a fejemben, mert azt éreztem, hogy beszélni kell a kialakult helyzetről. A járvány olyan új dolgokat hozott magával, hogy sokszor csak kapkodjuk a fejünket. Hozzátenném, hogy Rácz Gergő Mostantól című daláról, aminek a szövegét szintén Szabolcs írta, ekkor még senki nem tudott. Én sem. Bár felkészültünk rá, amikor kijött a dal, hogy majd ha a miénk is megjelenik, akkor sokak szerint hasonló lesz a két dal, de nem a Mostantól inspirált minket. Amikor megjelent Gergő dala, akkor mi már javában dolgoztunk Szabolccsal. Egyébként, attól függetlenül, hogy ugyanaz a dalszövegírónk, szerintem teljesen más szituációkat dolgozunk fel.

Tibó: A mi dalunk teljesen hétköznapi témákkal foglalkozik. Azt mondanám, hogy egy klasszikus párkapcsolatot dolgoztunk fel. Nem egy konkrét problémát boncolgatunk, hanem azt, hogy általánosságban milyen gondokba ütközhetünk a hétköznapokban, akár azért, mert szeretjük a másikat, akár azért, mert nem annyira, vagy mert éppen féltékenyek vagyunk, idegesítenek bennünket a másik széthagyott dolgai, és még folytathatnám.

Maja, miért éppen Tibóra esett a választásod, amikor duettpartnert kerestél?

Ahogyan már említettem, esetemben nagyon kevés duettpartner jöhet számításba. Akkor még hatalmas pocakkal, felkerestem Tibót. Nem voltam biztos benne, hogy beleegyezik a közös dalba, de azért tettem egy próbát. Rendkívül boldog voltam, amikor Tibó igent mondott.

Tibó, hogyan reagáltál Maja ötletére? Mi fordult meg először a fejedben?

Ez tavaly májusban volt, amikor már a covidos helyzet kellős közepén voltunk. Vakcináról akkor még nem is nagyon beszéltek, teljes volt a reménytelenség. Szóval ez egy kicsit sötét időszak volt. Elkezdtem én is új dalokban gondolkodni, és azon aggódtam, hogy vajon mi lesz a nyáron. Megmondom őszintén, hogy komolyabb és kevésbé komolyabb felkéréseket egyaránt szoktam kapni, ami a duetteket illeti, viszont nagyon ritkán mondok igent. Erre van egy egyszerű magyarázat. Azt gondolom, egy duettet akkor érdemes megcsinálni, ha az a dalrészlet, amit a felkéréskor megmutatnak, az valamilyen hatással van rám, ha megmozgat bennem valamit. Akkor van értelme belevágni, ha úgy érezzük, van értelme, mert valami jó fog kisülni belőle. Ennél a dalnál pedig már az első pillanattól kezdve pontosan ezt éreztem. Nem is gondolkodtam sokat a válaszon. Tetszett az elképzelés és a téma, ami nagyjából még illett is abba a tematikába, amit az új dalaimmal kapcsolatban elképzeltem.

„Hát akkor leviszem megint a kutyát, a csendem úgyis csak ilyenkor saját” – Tibó énekli e sorokat. Elgondolkodtató mondat, mit szerettetek volna üzenni vele?

Tibó: Vannak olyan típusú emberek – én is közéjük tartozom –, akik szeretnek néha egyedül lenni és megmártózni a csendben. A csendnek megvan a jelentősége, az én életemben legalábbis biztosan. Azt gondolom, hogy egy női-férfi kapcsolatban mindig ki kell egyensúlyozni azt az ellentétet, ami a két nem közt van. Az Akkor is dal szövege remekül bemutatja ezeket az ellentéteket, ezért is szeretem a sorait. Életszerű dolgokról énekelünk, amik a legtöbb pár mindennapjaiban jelen vannak. Úgy hiszem, ezt a dalt hallgatva sokan magukra ismerhetnek, vagy legalábbis néhány sorával biztosan azonosulni tudnak.

Maja: Alapvetően társas lények vagyunk, és elég kellemetlen tud lenni, ha csendben ülünk egymás mellett. Ez többnyire nem jelent jót. Akkor jó a csend, ha az a sajátom, nem pedig a másik puffaszkodásból eredő csendje.

A videóklip ezen részében jelenik meg napjaink szinte elengedhetetlen tartozéka, az arcmaszk. Van ennek valamilyen célja?

Tibó: Igen, ez egy kordokumentum. Bármennyire is szeretnénk, ezt az időszakot soha nem fogjuk elfelejteni. Az, hogy a maszk egy villanásra felbukkant a klipben, szerintem azért volt jó ötlet, mert így a későbbiekben is mindenki be tudja majd azonosítani a korszakot, amikor készült a dal és a klip, illetve a dal mondanivalóját hozzá tudja majd kötni ahhoz az érzéshez, amit a Covid miatti bezártság hozott magával.

Egy új dal és videóklip létrehozása sok munkával jár. Maja, két kicsi gyermek édesanyjaként hogyan volt mindehhez erőd és energiád?

Zénó egyéves, Zalán pedig három és fél. Viszont van egy nagyszerű férjem, aki ugyanúgy kiveszi a részét a gyermeknevelésből. Az Arizóna zenekarunknak is ő a feje, ő irányítja a szálakat. És hát fontos hozzátenni, hogy ez a projekt két évig készült. Nem siettünk semmivel, mindennek elég időt adtunk. Azt gondolom, hogy sikerült beosztanunk az energiát. Zalánt egyébként felügyelet mellett már otthon tudtam hagyni, viszont Zénó végig velünk volt a forgatáson. Nagyon hálás vagyok a stábnak azért, hogy ezt meg tudtuk így oldani.

Tibó, te sem unatkozol, hiszen említetted, hogy több új dalon is dolgozol. Milyen dalok lesznek ezek?

Tartalmilag kapcsolódnak egymáshoz a dalok, ezért úgy időzítettük a megjelenésüket, hogy az egésznek legyen egy íve. Az előző dalom, ami Hazavár címmel már megjelent, a szerelem legszebb pillanatait ragadja meg, amikor feltétel nélkül szeretsz valakit, ő a legfőbb támaszod és nélküle nem is tudod elképzelni az életedet. Aztán jött ugye egy jó kis veszekedés, amit az Akkor is című dalban Majával prezentáltunk. Ez egy kicsit veszekedős dal, viszont pozitív a kimenetele, hiszen azt akarjuk sugallni vele, hogy mindenre van megoldás. Annyit elárulhatok, hogy a következő ettől sokkal „durvább” lesz. Ez nyár végén fog megjelenni, Nélküled is forog a Föld címmel. Egy lendületes, szintén veszekedős dalról van szó. Viszont, hogy ezután mindennek elvegyem az élét, ezután megint jön majd egy nagyon szép szerelmes dal. Az El nem mondott szó ősszel fog megjelenni.

Szlávik Cyntia

Címkék: Arizóna, Maja, Kocsis Tibor