"Úgy érezzük, míg nem áll mögötte politikai érdek, addig a Dron-ügy állni fog"

2019. szeptember 24. - 21:46 | Régió

A keddi képviselő-testületi ülésen szó esett az ollétejedi gumifeldogozóval kapcsolatos intézkedésekről, és felszólalt Ollé Lunák Mónika helyi lakos is, tőle hallhattuk a címbe foglaltakat.

"Úgy érezzük, míg nem áll mögötte politikai érdek, addig a Dron-ügy állni fog"
Fotó: Cséfalvay Á. András (archívum)

A plénum napirendi pontjainak egyike volt a polgármester beszámolója arról a feljelentésről, melyet még ő tett meg a júliusi légszennyezettségi méréseket követően a környezetvédelmi felügyeletnél, illetve a miniszternél, és közigazgatási eljárás indítását kezdeményezte a gumifeldolgozót működtető Dron Industries ellen.

Azóta, csaknem egy hónappal ezelőtt, augusztus 29-én több százan vonultak Ollétejedből a Dron Industries telephelyéhez, ahol a céget birtokló és vezető Farkas család tagjai várták őket, hogy tisztázzák a történteket, de nem jártak eredménnyel. A tüntetők az üzem bezárását követelték.

Ollé Lunák Mónika ennek kapcsán köszönetet mondott azoknak a városi képviselőknek, akik a nyílt levele után részt vettek a tüntetésen, vagy egyéb úton támogatásukról biztosították őket.

"A belügyminisztérium polgári védelme nyitrai laborjának szakképzett emberei az elmúlt 2 évben 12 alkalommal 55 mintát vételeztek a levegőből és elemezték ki akkreditált laboratóriumukban. Az eredmények bebizonyították, hogy félelmünk a levegőben előforduló káros anyagokkal kapcsolatosan, valamint az egészségünkért való aggodalmunk nem alaptalan" - szögezte le az ollétejedi civil, aki férjével együtt a kezdetektől az egyik, ha nem a leghangosabb és legaktívabb résztvevője a gumifeldolgozóval szemben és a levegő tisztaságáért folytatott harcnak.

Emlékeztetett, hogy az eredmények és a szakvélemények ellenére az ügyben eljáró egyik hivatal sem lépett fel hatékonyan a lakosság érdekében, nem korlátozták a vállalat működését. "Felszólítottuk az összes ügyben érdekelt hivatalt, a járási környezetvédelmi hivatalt, a regionális közegészségügyi hivatalt, a szlovák környezetvédelmi felügyelőséget és a környezetvédelmi minisztériumot, hogy kezdjenek a törvényekbe foglalt kötelességeik szerint cselekedni, hogy a lakosság egészségének megóvását, vízkészletünk és környezetünk védelmét elsődleges célnak tekintsék az ügy megoldása során. Külön felszólítottuk a regionális közegészségügyi hivatalt, hogy független szakértőket kérjenek fel egy valóságot fedő egészségvédelmi hatástanulmány, illetve szakvélemény kidolgozására, mert a Dron Industries által készített tanulmány számunkra elfogadhatatlan" - hangsúlyozta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy "minden szlovák állampolgárnak joga van a kedvező, élhető és tiszta környezethez, viszont a mai napig nem született megoldás hosszan fennálló problémánkra, ezáltal alkotmányos jogainkat tagadják meg tőlünk". Noha feljelentést tettek, "úgy érezzük, hogy míg nem áll mögötte politikai érdek, addig az ügy állni fog".

"Megkérem a város vezetését, hogy kérjenek fel szakembereket, vegyészmérnököt, gumiipari szakembert, orvosszakértőt, környezetvédelmi szakembert egy független bizottság létrehozására, mely érdemben megvizsgálja a fennálló helyzetet, elemzi az eddigi eredményeket, és elkészít egy független szakvéleményt. Bízzon meg a város független, akkreditált laboratóriumot talaj és vízminták vételezésére, elemzésére. Szervezzenek meg egy az ollétejedi lakosok részvételével lezajló teljes körű toxikológiai vérvizsgálatot. A fenol bomlástermékei ugyanis több napig kimutathatók a vérből."

- jelentette ki.

A testület végül egyhangúlag jóváhagyta, hogy a város a felvázolt feladatokat lehetőségei szerint biztosítja.

Augusztusban és szeptember elején ennyi minden történt az ügyben, azóta viszont ismét csend van:
50-szeresen haladta meg július végén egy mérgező anyag koncentrációja a határértéket az ollétejedi levegőben!
Pozsony és Nagyszombat is szaglászhat Ollétejedben, a lakosok pedig tüntetni készülnek!
„A jajgatásunkkal nem megyünk semmire. Ez így tovább nem mehet!” - dühösek az ollétejediek
„Az a kijelentés, hogy tíz órakor a Farkas úr megengedte a szelepet, nevetséges”
Bebizonyosodott, hogy Ollétejeden akkor is gáz van, ha nincs bűz!
Lincshangulatban vonultak az ollétejediek a gumifeldolgozóhoz, Farkasék a kapuban várták őket
"Majd' megfulladunk! Nem kérünk a mérgekből!" VIDEÓ
Az ollétejedi gumifeldolgozó működésének korlátozását javasolja a Járási Hivatal

(SzT)