Úgy gyilkoltak, mint a "vadállatok" – Horváth Lehel újra életfogytiglant kapott a Sátor-gyilkosságért, Reisz Andor ledarálásáért, és a "fehér lovak" elföldeléséért

2024. február 23. - 11:17 | Régió

Ítélet született az egy évig tartó, kényszerszünetekkel és abszurd komédiával is tarkított megismételt maffiaperen.

Úgy gyilkoltak, mint a "vadállatok" – Horváth Lehel újra életfogytiglant kapott a Sátor-gyilkosságért, Reisz Andor ledarálásáért, és a "fehér lovak" elföldeléséért
Horváth Lehel a Specializált Büntetőbíróság ítélethirdetésén (Fotó: Barak Dávid)

A Specializált Büntetőbíróság Pamela Záleská vezette szenátusa péntek (február 23.) délelőtt halmazati büntetésként életfogytig tartó szabadságvesztést szabott ki Horváth Lehelre.

Horváthnak az ítélet szerint 1,5 millió eurós kártérítést kell fizetnie az UniCredit Bank számára, amely az említett 2003-as lopás károsultja. Ezen felül Horváthot arra is kötelezték, hogy bizonyos meggyilkolt áldozatok (konkrétan: L. Gellért, Sátor Lajos, Reisz Andor) gyermekei, illetve múltbéli házastársai számára egyenként 10 ezer eurós kártérítést fizessen ki. Azon károsultak, akik korábban ezen összegnél magasabb kárigényt jelentettek be, azokat a Specializált Büntetőbíróság polgári peres eljárásra utalja.

A vádlottat minden vádpontban bűnösnek találták. Horváth Lehelt

A vádlott – ahogy az elmúlt egy év során minden tárgyaláson – egészségügyi állapotára hivatkozva kérelmezte, hogy halasszák el a tárgyalást egészen addig, amíg egészségügyi panaszait a szakemberek nem orvosolják. Az ítélethirdetésre ennek ellenére sor került, ugyanis a börtönorvos a tárgyalás előtt alkalmasnak találta a vádlottat arra, hogy részt vegyen az ítélethirdetésen.

Az eljárásrend szerint az ítéletetet a szenátus állva hirdeti ki, és azt a hallgatóságnak is állva kell végighallgatnia. Horváth azonban csak pár percet bírt "lábon", majd lefeküdt a vádlottak padjára. Azzal, hogy életfogytiglant kap, már fekve szembesült.

A Legfelsőbb Bíróság korábbi döntése értelmében nem volt szükség a bizonyítási eljárás megismétlésére, csupán az elsőfokú ítéletben talált egyes pontatlanságok pontosítására. A Specializált Büntetőbíróságon ennek ellenére újra lefolytatták a bizonyítási eljárást, mivel az első ítéletet követően az illetékes szenátus összetétele megváltozott, és a vádlott az ilyen esetekben ragaszkodhat ahhoz, hogy az új tanácstag jelenlétében legyen megismételve a bizonyítás.

"A Specializált Büntetőbíróság jelen ítélete a Legfelsőbb Bíróság összes korábbi kifogását megoldotta"

- jelentette ki Pamela Záleská, a szenátus elnöke. A bíró hozzátette: az ítélet azonosnak tűnik a korábbi ítélettel, azonban volt olyan vádpont, amit átkvalifikáltak.

Nincs egyetértés a Legfelsőbb Bírósággal

A Legfelsőbb Bíróság leglényegesebb kifogása korábban az volt, hogy ha Horváth Lehel nem volt a bűnszervezet tagja, csupán támogatója, akkor nem lehet a gyilkossági ügyekben úgy minősíteni az emberöléseket, hogy azokat veszélyes csoportosulás tagjaként követte el.

A Specializált Büntetőbíróság azonban nem ért egyet a Legfelsőbb Bíróság állásfoglalásával, és a megismételt eljárásban is ugyanúgy minősítette ezeket a bűntényeket, mint az első eljárás során. Ez azért történt, mivel a szenátus úgy véli, hogy a szándékos emberölés esetén a törvény lehetővé teszi a "veszélyes csoportosulás" minősítését anélkül, hogy a tettes a konkrét bűnszervezet tagja legyen. Utóbbit egyébként az elsőfokú szerv soha nem állította, Horváthot eleve a bűnszervezet támogatásával vádolták és nem azzal, hogy annak tagja lett volna.

"A bíróság megállapítja, hogy ezt leszámítva a Legfelsőbb Bíróság minden észrevételét bedolgozta az új ítéletbe"

- mondta Pamela Záleská tanácselnök.

A bíróság továbbá megállapította:

semmi nem indokolta az életfogytiglannál enyhébb büntetés kiszabását, sőt, a törvény az ilyen mértékű bűncselekmények esetén életfogytiglant ír elő.

A Legfelsőbb Bíróság korábban felhívta a Specializált Büntetőbíróság figyelmét arra, hogy az előzőleg kiszabott életfogytig tartó büntetés nem méltányolta Horváth Lehel korábbi rendőrségi együttműködését. A Specializált Büntetőbíróság azonban úgy véli, sem az előző, sem az új eljárásban nem teljesült semmilyen törvényi feltétel ahhoz, hogy az életfogytiglant mérsékeljék. Egyrészt a Horváthról szóló elmeszakértői vélemény prognózisa sem pozitív, másrészt pedig a vádlott nem ismerte be bűnösségét és nem tanúsított megbánást.

A szenátus elnöke, Pamela Záleská ismételten hangsúlyozta:

A bűncselekmények brutális mivolta, a "vadállati" gyilkossági módszerek, Reisz Andor holttestének feldarabolása és ledarálása, valamint az, hogy egyes sértetteknek saját sírjuk kiásását is végig kellett nézniük, egyszerűen nem teszik lehetővé a bíróság számára, hogy életfogytiglannál enyhébb büntetést szabjon ki.

Az ítélet nem jogerős. Horváth Lehel védőügyvédje az ítélethirdetés után bejelentette: fellebezést nyújt be az ítélet minden megállapítása ellen.

Mi vezetett idáig?

2016-ban Horváth Lehel volt az, aki önként jelentkezett a rendőrségen, és hajlandó volt tanúskodni a Sátor-féle dunaszerdahelyi bűnszervezet még élő tagjai ellen. A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) rendőrei ettől fogva együttműködő gyanúsítottként tartották számon Horváthot, aki szabadlábon maradhatott, majd útmutatásai alapján a rendőrök két "fehér ló", vagyis stróman maradványait is megtalálták a csótfai (Dunaszerdahelyi járás) férfi telkén.

2016 májusában a rendőrség elegendő bizonyítékot gyűjtött össze ahhoz, hogy a dunaszerdahelyi maffiózókat előzetes letartóztatásba helyezzék. Egyedül a bűnszervezet legfőbb hóhéra, Nagy Zsolt "Csonti" menekült el a rajtaütések elől.

2016 augusztusában Horváth Lehel interjút adott lapunknak, melyben elismerte, hogy 2010-ben ő lőtte le Sátor Lajost. Mindössze néhány órával az interjú megjelenése után a rendőrség elfogta Nagy Zsoltot, aki Horváth birtokától mindössze pár kilométerre bújkált egy víkendházban. Ezzel beigazolódni látszott az a feltételezés, amelyet Horváth lapunknak adott interjújában is jelzett, miszerint a rendőrökkel történő együttműködése miatt Nagy meg akarja gyilkolni őt.

A fordulat: Horváth Lehel vizsgálati fogságban

Már közel két éve voltak előzetesben az alvilági csoport tagjai, amikor újabb hír sokkolta a környéket: Horváthot és egyik fiát előzetes letartóztatásba helyezték, miután 2018 márciusában otthonukban egy szóbeli konfliktust követően súlyosan bántalmazták Horváth Lehel akkori feleségét, akit emberölés céljából az otthonukban tartott oroszlán elé vetettek, ám az oroszlán végül nem bántotta a nőt.

2020. április 9-én a Nagyszombati Járásbíróság Horváthékat felmentette a vádak alól. Bár a bíró valószínűsítette, hogy Horváthék elkövették a gyilkossági kísérletet, ám meg voltak kötve a kezei, mivel az ügy két koronatanújának (Horváth bántalmazott felesége és egyik lánya) kihallgatása közben a dunaszerdahelyi rendőrség olyan súlyos eljárásbeli hibákat vétett, hogy a törvénytelen módon rögzített vallomásokat a bírósági szakaszban nem lehetett felhasználni.

Horváth és fia az elsőfokú felmentést követően kiszabadultak a vizsgálati fogságból, ahol két évet töltöttek. Horváth ezután csak egy hetet volt szabadlábon. Mivel az ügyész úgy látta, hogy a felesége ellen elkövetett bűncselekménnyel megszegte a hatóságokkal kötött alkut, Horváthot 2020 áprilisában újra előzetes letartóztatásba helyezték a dunaszerdahelyi maffiaügyek miatt.

Felmentés, majd újratárgyalás

Horváthot 2021 novemberében a Specializált Büntetőbíróság minden vádpontban bűnösnek találta, és nem jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztést szabtak ki rá.

Az elítélt álláspontja ekkor nagyot fordult, és miközben kivezették a tárgyalóteremből, azt találta mondani, hogy Sátor Lajos életben van.

A vádlott fellebbezett az életfogytiglan ellen, majd a Legfelsőbb Bíróság egy évvel később visszadobta az ügyet a Specializált Büntetőbíróságra. A fellebviteli szerv többek között azzal indokolta a döntését, hogy

  • indokolatlanul állapították meg az eredeti ítéletben, hogy az életfogytig tartó büntetésen kívül más nem is jöhetett szóba Horváth Lehel esetében.
  • Az első fokú ítélet egyáltalán nem vette figyelembe Horváth Lehel korábbi hatóságokkal való együttműködését, és a bíróság nem foglalkozott azzal sem, hogy a vádlott korábban milyen mértékben járult hozzá a Sátor-féle maffia által elkövetett bűncselekmények felderítéséhez.
  • A Reisz Andor, D. János, L. Gellért és Sátor Lajos sérelmére elkövetett gyilkosságok esetén nem került bizonyításra, hogy Horváth részéről szándékos emberölésekről volt szó.
  • Alaptalanul állapították meg az ítéletben, hogy Horváth Lehel otthona rejtekhelyként szolgálhatott Sátor Lajos számára.
  • A Karika-gyilkosság esetében nem értékelték ki a vádlott védekezését, és az általa elmondottakat nem konfrontálták Sátor bérgyilkosainak (Nagy Zsolt és Bugár György) tanúvallomásaival.

Az elsőfokú eljárást emiatt meg kellett ismételni. Az új büntetőper 2023 februárjában indult, és ebben az eljárásban Horváth már következetesen tagadta azt, hogy megölte volna Sátor Lajost, és minden vádpontban ártatlannak vallotta magát.

(Barak Dávid)