Úgy néz ki, elsimítottak megint minden problémát a Smer-SNS-Híd koalícióban

2017. december 4. - 12:59 | Belföld

Lesz képviselői fizuemelés meg nem is, és még Monika Jankovská is meghátrál. Kell ennél több?

Úgy néz ki, elsimítottak megint minden problémát a Smer-SNS-Híd koalícióban
Robert Kaliňák (Fotó: TASR)

Az elmúlt héten újabb koalíciós válság rajzolódott ki a képviselői fizetések nagy mértékű emelése okán, mivel Robert Ficónak más volt az elképzelése, és ő ismét befagyasztotta volna azokat a jövő évre. A Smer képviselőinek kb. fele, továbbá az SNS-esek és a hidasok egy része sem szavazta meg ehhez a gyorsított eljárást, aminek eredményeként ezt még az idén lezárhatták volna. Erre Fico azzal fenyegetőzött, hogy ha máshogy nem, hát a kormánya iránti bizalmi szavazással köti össze a bérek befagyasztását, és akkor majd nézhetnek.

Erre berágott Bugár Béla (Híd) és az SNS is, mondván, hogy a kormányfő ezzel megpróbálja zsarolni a parlamentet.

A bizalmi szavazásból végül mostanáig nem lett semmi, a vasárnapi koalíciós tanácsülésen kisimultak a ráncok. Ennek eredményeiről kedden, a koalíciós frakciók keddi közös ülése után hivatalosan is tájékoztatnak, a Denník N viszont már tudni véli, hogy a képviselői béreket tulajdonképpen be is fagyasztják, meg nem is. A jövedelemadóról szóló törvény kiegészítésével szimbolikus egy euróval emelik meg a közjogi méltóságok bérét, de csak ideiglenesen.

Megegyeztek abban is, hogy már januárban elkezdenek tárgyalni viszont a bérek emeléséről, hogy júliusra hatályba léphessen egy vonatkozó módosítás.

Szóva került a koalíciós tanács ülésén Monika Jankovská ügye is. Őt a smeres Róbert Madej jelölné a Bírói Tanácsba, Lucia Žitňanská (Híd) viszont ezt elutasítja, és még azt is felvetette, hogy ha mégis így történik, lemond az igazságügyi miniszteri posztról. Azért nem tudja elfogadni Jankovskát, aki egyébként a minisztériuma államtitkára, mert politikus és egyben bíró, és egy korábbi egyezség szerint egyik sem kerülhet be a Bírói Tanácsba.

A Smer ígéretet tett viszont most arra, hogy vagy visszavonják a jelölését vagy maga lép vissza. Jankovská jelezte azt is, hogy valószínűleg távozik az államtitkári posztról, és parlamenti képviselőként dolgozik tovább.

(Denník N)