Úgy néz ki, a rendőrségi korrupciót belülről ismerő Makó Dubajból ingázik a pozsonyi kihallgatásaira

2021. február 18. - 13:27 | Belföld

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) csütörtökön reggel ismét kihallgatta Ľudovít Makót, a Pénzügyi Hatóság bűnügyi hivatalának volt vezetőjét.

Úgy néz ki, a rendőrségi korrupciót belülről ismerő Makó Dubajból ingázik a pozsonyi kihallgatásaira
Fotó: TASR

A hatóságokkal együttműködő Makó a fővárosi rendőr-főkapitányságra egy oldalsó ajtón keresztül jutott be. František Böhm néhány nappal ezelőtt elkövetett öngyilkosságát követően ő maradt az egyik legfontosabb koronatanú a magasrangú rendőrségi és titkosszolgálati vezetők korrupciós ügyében.

A Joj Tv értesülései szerint Makó Európán kívül, valószínűleg Dubajban tartózkodik, csupán a kihallgatásokra ugrik haza. A bűnbánó férfi nem akart válaszolni az ezt firtató kérdésre.

A Tisztítótűz és a Júdás fedőnevű akcióban érintett Makó egy korábbi rendőrségi vallomásában felvázolta, hogyan épült fel a Norbert Bödör és Tibor Gašpar által irányított bűnszervezet a rendőrségen belül. Makót szeptemberben letartóztatták, de mivel mindenre kiterjedő vallomásával segíti a nyomozást, a bíróság szabadlábra helyezte. A gímesi származású makó egy olyan hálózatnak volt a tagja, mely rendőrök széleskörű megvesztegetésével, illetve a Smer-SD politikai ellenfeleinek lejáratásával foglalkozott. Ennek a titkos csoportnak három fő célja lehetett: Az első, hogy megőrizze a Smer politikai hatalmát, leginkább azáltal, hogy kiiktatja a politikai ellenfeleit, ellenzékét, a második, hogy elfoglaljon minden fontos magas pozíciót az összes állami biztonsági szervben, ezáltal demonstrálandó az erejét, hogy a hatalmával élhessen, végezetül, hogy a hatalmuknak köszönhetően zsaroltak vállalkozókat, bizonyos vizsgálótisztek kedvező határozatainak árusításával, melyeken keresztül bizonyos ügyeket elsüllyesztettek.

(noviny.sk/para)