Úgy néz ki, a Smer betiltotta a részletre történő vásárlást és a refinanszírozást is

2015. december 11. - 09:57 | Belföld

Nem is beszélve a hitelek refinanszírozásáról. Egyelőre senki sem tudja, mit tegyen.

Úgy néz ki, a Smer betiltotta a részletre történő vásárlást és a refinanszírozást is
Fotó: freeimages.com

Róbert Madej (Smer) az utolsó pillanatban javasolta a fogyasztási hitelekről szóló törvény módosításainak parlamenti tárgyalásán, hogy a hitelfelvevőnek meg kell kapnia a számlájára vagy postai utalványon keresztül a kölcsönt.

Ezzel egyetlen aprócska probléma van, mégpedig hogy részletfizetés vagy lízing esetén, de a hitelek refinanszírozásánál sem így megy. Amikor például az ember hitelből vásárol mosógépet vagy tévét, akkor a hitelnyújtó nem neki, hanem egyből az áruháznak utalja a pénzt. Tehát a hitelfelvevő nem kapja meg a pénzt.

A SME által megkérdezett szakemberek szerint

egy ilyen változás teljesen megszüntetheti a részletfizetési lehetőséget és a lízinget, de veszélybe sodorja a lakáshiteleket is.

Madej állítja, hogy márpedig köze nincs hozzá. A smeres többségű parlament mindenesetre már rábólintott, és amennyiben az államfő aláírja a törvényt, az hatályba léphet.

Ugyan a hitelnyújtó cégek megkerülhetik ezt a törvénymódosítást például azzal, hogy az hitelfelvevő számára számlát létesítenek egy partnerbanknál, majd arra küldik a pénzt, ami azonnal felszabadul az áruház számára, amelynél az illető épp a célirányos hitelből vásárolt valamit, de ez mindenképp bonyolítja és drágítja a folyamatot

- jegyezte meg Maroš Ovčarik, a Finančný kompas elemzője.

Egyelőre meglepetten tekintenek maguk elé a lízingtársaságok is, tehát gond lehet autóvásárlás esetén is.

Mindemellett pedig a refinanszírozandó lakáshitelek esetén is probléma merülhet fel a törvény hatályba lépése esetén, ugyanis a bank, amely átfinanszírozza az ügyfél hitelét, a pénzt egyből a korábbi bankjának fizeti ki, és nem küldi el az ügyfélnek. A refinanszírozási lehetőség eközben jelenleg egy kedvelt formája a hiteleknek, mivel a kamatok történelmi minimumon vannak.

Madej szerint a javaslatát látta a Nemzeti Bank, a pénzügyminisztérium és az igazságügyi tárca is, és egyiknél sem merült fel, hogy ilyen gondokat okozhatna. Tehát szerinte mindössze nézetkülönbségről van szó.

Hozzátette, hogy a módosítással az uzsorás cégek ellen akarnak küzdeni, mivel némely pénzintézet készpénzben nyújtja át ügyfeleinek a pénzt, és ezért külön illetéket kérnek. Elmondása szerint csak pontosítani kívánta, milyen módon lehet hitelt nyújtani.

Kérdés, hogy jól gondolta-e.

SME/para