Úgy néz ki, támogatók híján nem lesz államilag finanszírozott alap az oknyomozó újságíróknak

2020. június 5. - 14:06 | Belföld

Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő pénteken közölte, valószínűleg nem jön létre az államilag finanszírozott alap az oknyomozó újságíróknak.

Úgy néz ki, támogatók híján nem lesz államilag finanszírozott alap az oknyomozó újságíróknak
Fotó: TASR

A miniszterelnök elmondta, a választások előtt még a koalíciós partnerek is támogatták az alap ötletét, időközben azonban több kritika is érte a projektet, egyebek mellett a média részéről is, mostanra pedig már a koalícióban sem támogatják, és már nem is tárgyalnak róla.

„El volt készítve, el volt rendezve a koalíciós partnerekkel, de mivel aztán kaptam jobbról, balról, fentről, lentről, hátulról és elölről a kulcsfontosságú szlovák média vezetőitől, akik azt mondták, hogy ez korrupció, az újságírók lefizetése lenne, és ez nem helyénvaló” – magyarázta Matovič, majd hozzátette, azóta úgy hallotta, a média mégis tárgyalna a projektről, mert időközben jött a válság és csökkentek a reklámokból származó bevételeik, de azóta elvesztette a partnerek támogatását.

A kormányfő hangsúlyozta, csak támogatni szerette volna az oknyomozó újságírást Szlovákiában.

Mint ismert, Matovič egy államilag finanszírozott alapot hozott volna létre az oknyomozó újságíróknak, és rájuk bízta volna a kormány ellenőrzését is.

„Vannak intézményeink, amelyek például a közbeszerzések tisztaságára vigyáznak a bűnüldöző szerveken kívül is, de mi azt szeretnénk, ha lenne valaki, aki ellenőrzi a jelölteket a minisztériumokban, a közbeszerzéseket. Van egy olyan elképzelésünk, hogy a legjobb felügyeletet az újságírók biztosíthatnák” – nyilatkozta még március elején.


(TASR/para)