Úgy reptetgetik az amerikaiak a minihelikopterüket sok millió kilométerről, mintha csak egy drón lenne a fejük felett

2021. május 8. - 19:38 | Tech

Továbbszállt 130 méterre a Marson ötödik repülésén az amerikai űrkutatási hivatal minihelikoptere, amely új magassági rekordot is felállított - jelentette be a NASA pénteken, röviddel azután, hogy közzétette az Ingenuity negyedik tesztrepüléséről készült hangfelvételt, az elsőt, amelyet egy idegen bolygón vett fel egy űreszköz egy másik űreszközről.

Úgy reptetgetik az amerikaiak a minihelikopterüket sok millió kilométerről, mintha csak egy drón lenne a fejük felett
Fotó: NASA/JPL-Caltech/ASU

A NASA Perseverance marsjárója két mikrofonjának egyikét használva hallgatta az Ingenuity helikopter negyedik tesztrepülését április 30-án. A pénteken közzétett videofelvételen jól látszik a napelemmel működő Ingenuity repülése, amelyet felvett a marsjáró kamerája, és halkan hallható a rover SuperCam lézereszközének mikrofonján keresztül a helikopter hangja.

A 108 másodpercig tartó pénteki ötödik repülés alkalmával az Ingenuity ugyanabba az irányba haladt, amerre a rover is tart. Új leszállóhelye fölé érkezve a minihelikopter kétszer is 10 méteres magasságba emelkedett, képeket készített, majd leszállt.

Új helyén az Ingenuity további feladatokat végez az elkövetkező hetekben - például megpróbál mintákat venni a légkör azon részeiből, ahova a marsjáró nem jut el, és háromdimenziós felvételeket készít a magasból -, és folytatja a keresést esetleges korábbi mikroszkopikus élet nyomai után a köveken.

Az ultrakönnyű helikopter a Perseverance marsjáróhoz erősítve érkezett meg a Marsra február 18-án. A drón április 3-án vált le a roverről a tesztrepülések számára kijelölt 10x10 méteres területen, a Wright Brothers Field névre keresztelt "űrrepülőtéren".

A Perseverance marsjáró feladata olyan kőzetmintákat gyűjteni, amelyek a földi értelemben vett élet nyomaira utalhatnak a bolygó múltjából. Ezalatt azokra az adatokra és felvételekre fog támaszkodni, amelyeket a helikopter gyűjtött és készített.

Ami a Föld-Mars távolságot illeti, 2018-ban a vörös bolygó aránylag közel volt, 57,6 millió kilométerre járt. Az eddigi legkisebb távolságot pedig 2003-ban dokumentálták, ez 55,7 millió kilométer volt.

MTI/para