Úgy szóltak be az oroszok a románoknak, hogy a magyarok csak csettinthetnek a nyelvükkel

2019. november 26. - 21:55 | Külföld

Bekérették a román külügyminisztériumba kedden Oroszország bukaresti nagykövetét, amiért kioktató hangnemű Facebook-bejegyzésben bírálta Margit hercegnőnek, a Román Korona Őrének Oroszországgal kapcsolatos "fóbiáit" és még Erdély antidemokratikus bekebelezését is megpendítette. Az oroszok most egy kis gesztussal próbálják oltani a tüzet.

Úgy szóltak be az oroszok a románoknak, hogy a magyarok csak csettinthetnek a nyelvükkel
Fotó: The Royal Court of Romania

Margit hercegnő a királyi család leszármazottainak hagyományos diplomáciai fogadásán, a Bukarestben akkreditált nagykövetek előtt múlt csütörtökön a balti országok, Románia és Lengyelország között - a Molotov-Ribbentrop-paktum 80. évfordulója kapcsán - kinyilvánított szolidaritást méltatta, üdvözölte a NATO jelenlétének fokozását a balti térségben, ugyanakkor aggodalmának adott hangot, hogy vajon elégségesek-e az észak-atlanti szövetség erőfeszítései a Fekete-tenger - Románia és Ukrajna - térségében az "orosz fenyegetés" ellensúlyozására.

A két éve elhunyt I. Mihály egykori román király lánya, akit már nem koronáztak meg, hanem a Román Korona Őre címet viseli - úgy értékelte: Románia biztonságát fenyegeti, hogy az orosz katonai műveletek - Georgiában, Ukrajnában vagy a Közel-Keleten - a NATO déli szárnya térségében, Románia közvetlen közelében zajlanak.

Másnap a bukaresti orosz nagykövetség Facebook-oldalán egy "sajtókommentárnak" nevezett bejegyzésben úgy értékelte: "túl bő kabátnak" bizonyult Margit hercegnő számára az "Eurázsia mintegy felére kiterjedő geostratégiai eszmefuttatás". Az orosz külképviselet "Margit asszonyként", a "román trón őreként" emlegette a trónjától megfosztott egykori román király leányát, múlt századi román "rögeszméket", illetve a NATO "oroszellenes propagandáját" idéző következtetéseit pedig "szánalmasan primitívnek" minősítette.

Az orosz nagykövetség ezután részletesen kifejtette a szíriai válsággal, az Iszlám Állammal, a Donyec-medencével és Georgiával kapcsolatos orosz álláspontot, a Krím annektálásával kapcsolatban pedig azzal érvelt, hogy

a jelenleg Oroszországhoz tartozó Krímben élők "demokratikus népszavazáson", 95 százalékos többséggel döntöttek a térség hovatartozásáról, ami a Romániával 1917-18-ban egyesült Erdély, Bukovina, vagy Besszarábia esetében nem mondható el. (oroszul: В ныне российском Крыму был проведён демократический референдум, порядка 95% участников которого высказались за независимость и воссоединение с Россией. Подобные факты в отношении присоединённых к Румынии в 1917-18 гг. что Трансильвании, что Бессарабии, что Буковины объективной исторической науке неизвестны.)

A bukaresti külügyi közlemény szerint Bogdan Aurescu tárcavezető utasítására kedden bekérették Valerij Kuzmin orosz nagykövetet a külügyminisztériumba, ahol egy alacsonyabb rangú tisztségviselő közölte vele: a román fél elfogadhatatlannak tartja az orosz külképviselet állásfoglalását, és felhívta figyelmét, hogy a kétoldalú kapcsolatok megromlásának elkerülése végett tanúsítson "építő" magatartást, a történelemértékelést bízza az erre szakosodott intézményekre, és megnyilatkozásaiban tartsa magát a diplomáciai szokásjoghoz.

A Románia és Oroszország közötti, amúgy is hűvös viszony azóta vált rendkívül fagyossá, mióta 2016-ban Vlagyimir Putyin orosz elnök "célpontnak" nyilvánította Romániát, az ország déli részén hadrendbe állított amerikai rakétaelfogó rendszer ütegei miatt, amelyek Moszkva szerint Oroszország biztonságát fenyegetik.

Kedden este a bukaresti orosz nagykövetség már megpróbált gesztust gyakorolni. A román szempontból botrányosnak tartott, idézett sajtókommentárhoz hasonlóan, ugyancsak a nagykövetségi Facebook-oldalon jelezte a külképviselet, hajlandó egy nyilvános eseményen megvitatni a szóbanforgó témákat a kérdésben érintett szervezetek képviselőivel. Hogy ez az esemény létre jön-e, azt még nem tudni, ahogy azt sem, hogy ha mégis, azon az oroszok ismét odadörgölik-e a románok orra alá, hogy anno Erdélyt milyen körülmények között csatolták Romániához.

MTI/sp