Úgy tűnik, hogy talpra áll Szlovákia legfontosabb iparága, de még korántsem rózsás a helyzet

2022. szeptember 19. - 11:58 | Belföld

Az eladások több mint egy éve tartó csökkenése után úgy néz ki, lassan talpra áll az autópiac.

Úgy tűnik, hogy talpra áll Szlovákia legfontosabb iparága, de még korántsem rózsás a helyzet
Fotó: TASR - illusztráció

Az Európai Unióban már valamivel több autót vásároltak a sofőrök, mint egy éve. A szlovákiai autópiac egyelőre nincs pluszban, de az év végére valószínűleg legalább utoléri a tavalyi eladásokat. Figyelembe kell venni azonban azt is, hogy a tartós infláció és az energiaválság elhomályosítják a pozitív kilátásokat a jövőre nézve – mutatott rá összefoglalójában a Denník E.

Az Európai Gépjárműgyártók Szövetsége által pénteken közzétett adatokból kiderül, hogy Szlovákiában mindössze 1,2 százalékkal csökkent az új járművek regisztrációjának száma éves összevetésben, miközben az EU-ban 4 százalékkal több autót adtak el, mint egy évvel ezelőtt.

Az autóipar az utóbbi időben logisztikai problémákkal szembesült: a chipkrízis mellett a kínai lockdownok is súlyosbították a helyzetet. Az új vásárlókat a járvány kezdete óta több mint 20 százalékkal emelkedő gépjárműárak is visszatartják a vásárlástól.

Arról nem is beszélve, hogy a megélhetési költségek növekedése tovább növeli azt az érzést, hogy az új autó vásárlását jobb időkre kell halasztani.

Szlovákia számára viszont közel sem mindegy, hogy milyenek az autóeladások, hiszen négy autógyártó cég, élükön a német Volkswagennel, közvetlenül és közvetve több mint negyedmillió embert foglalkoztat az országban.

Míg az EU egészét tekintve az idei év az eladások tekintetében sokkal inkább rosszabb a tavalyihoz képest – nagyjából tizeddel kevesebbet adtak el –, addig Szlovákiában nem sok minden változott. Januártól augusztusig mindössze 0,1 százalékkal kevesebb autót adtak el, mint 2021 azonos időszakában.

Az európai gyártók fokozatosan kezdik látni a javulás jeleit az ellátó hálózatok részéről, elérhetőbbek például a félvezetők. A logisztikai válság végéről azonban még nem lehet beszélni – emlékeztet Katarína Štulajterová, a Szlovák Autóipari Szövetség (ZAP) szóvivője. Marek Hajduk, a főként Peugeot márkát forgalmazó France-Tech showroom-csoport igazgatója szerint figyelembe kell venni a szállítás kapcsán felmerülő nehézségeket is.

Nem kizárt tehát, hogy az európai autópiac élénkülése csak rövid életű lesz, mivel az energiaválság és a magas infláció elriaszthatja a vásárlókat. Šulajterová szerint még nem beszélhetünk a piac élénkülésének jeléről Szlovákiában, mert 2019 és 2020 között olyan jelentős árbevétel-csökkenést regisztráltak, hogy jelenleg az eladások messze túl vannak a csúcson, valahol a 2008-2009-es szinten.


(DenníkE)

Címkék: autóipar, gazdaság