Úgy tűnik, hogy túl vagyunk a járvány csúcsán, a tragédia azonban valószínűleg karácsony környékén jön

2021. december 2. - 13:26 | Belföld

DenníkN elemzése szerint karácsonyig még nagyon sok haláleset fog bekövetkezni, amelyet közvetett vagy közvetlen módon a koronavírus okozott.

Úgy tűnik, hogy túl vagyunk a járvány csúcsán, a tragédia azonban valószínűleg karácsony környékén jön
Fotó: TASR - Martin Baumann

A járványgörbe alapján úgy tűnik, hogy túl vagyunk a járvány csúcsán, a hétnapos incidenciát tekintve ugyanis csökkenés látható, az azonban egyelőre nem világos, hogy ez tartós lesz, vagy csak átmeneti kilengésről van szó.

A lap szerint ez azzal magyarázható, hogy ismét szigorodtak az intézkedések, ez pedig befolyásolja az elvégzett tesztek számát is. Másrészt viszont az antigéntesztek csökkenő pozitivitása azt jelzi, hogy már túl vagyunk az aktuális hullám csúcsán.

A hétnapos pozitivitás:

Ha valóban túl vagyunk a járvány csúcsán, szem előtt kell tartanunk, hogy ez csak részben jó hír, hiszen egyelőre csak a növekedés megállításáról beszélhetünk, csökkenésről még nem. Vagyis ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a helyzet javul, csupán azt, hogy nem romlik. Bár a rekordokon valószínűleg már túl vagyunk, továbbra is magas a napi esetszám.

A kóházban kezelt fertőzöttek, valamint az elhalálozások számát tekintve azonban még mindig nem értük el a maximumot, a helyzet továbbra is nagyon súlyos, és valószínűleg karácsonyig még nagyon sok haláleset történik majd.

A DenníkN rámutatott arra is, hogy a kórházak túlterheltek, és nem jut mindenki szakszerű ellátáshoz, akinek erre szüksége lenne. Ez azért lehet, mert egyrészt a páciens fél attól, hogy a túlzsúfolt kórházba kerül, ezért inkább nem akarja, hogy mentőt hívjanak hozzá. Előfordulhat ugyanakkor az is, hogy a mentőszolgálatok nem győzik, és a kevésbé rossz állapotban lévő pácienseknek azt javasolják, hogy próbáljanak még kitartani, illetve a covid-osztály orvosai hazaküldik a jobb állapotban lévő pácienseket a kapacitás felszabadítása érdekében.

A lap az egészségügyi minisztérium adatelemző-intézetének adataira hivatkozva összegezte, hogy a koronavírus-fertőzéssel kórházba kerülő páciensek hány százaléka veszi életét. Novemberben ez az arány 26 százalékos volt, ami közel áll a januári 28 százalékos csúcshoz.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy novemberben minden negyedik páciens nem tért haza a kórházból, az előrejelzések szerint pedig a helyzet decemberben még rosszabb lehet.

A koronavírussal kórházban kezelt páciensek száma:

Sokan azzal érvelnek, hogy a kórházak még nem lehetnek tele, a második hullám csúcsán ugyanis 3800-an szorultak ellátásra, most pedig 3500-an. Csakhogy a kórházak kapacitását nem a szabad ágyak határozzák meg, hanem a személyzet száma. A második hullám után pedig több egészségügyi dolgozó is a távozás mellett döntött, elsősorban egészségügyi nővérek. Ezért van, hogy jelenleg alacsonyabb a kórházak kapacitása, mint az előző hullámok idején.

Ami az elhalálozási adatokat illeti, a csúcs karácsony környékén várható. Emellett rengeteg olyan haláleset történik, amelyek elkerülhetőek lennének. Az egészségügyi ellátás túlterheltsége miatt egyre csak nő az egyéb diagnózisok miatt bekövetkezett halálesetek száma is. Ez pedig azokat is érinti, akik az egészségügyi rendszer és maguk érdekében beoltatták magukat.

„Csupán remélhetjük, hogy az elkövetkező hetekben nem történik nagyobb baleset – robbanás, tűzeset, autóbusz-baleset vagy repülőgép-szerencsétlenség. Mindezt megtapasztaltuk már a múltban. Ha most jönne, az soha nem látott méretű tragédia lenne. A kórházakban ugyanis gyakorlatilag nincs szabad ágy és legfőképp hiányzik az aneszteziológiai személyzet – orvosok és nőverek –, akik az ilyen tragédiák esetében nélkülözhetetlenek” – írja a DenníkN.


(DenníkN)