Ugyanolyan vakcinát kap a kísérő, mint a nyugdíjas – mutatjuk, pontosan mi a teendő, ha 70 év feletti személy kísérője lennél

2021. május 6. - 14:23 | Belföld

Ismer olyan nyugdíjast, aki elmúlt 70 éves, szeretné megkapni a koronavírus elleni védőoltást, de nem tud eljutni az oltóközpontba? Segítsen neki, és a vakcinát vele együtt ön is megkapja – áll az egészségügyi minisztérium felhívásában.

Ugyanolyan vakcinát kap a kísérő, mint a nyugdíjas – mutatjuk, pontosan mi a teendő, ha 70 év feletti személy kísérője lennél
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Annak, hogy a kísérő is megkaphassa a vakcinát, az a feltétele, hogy mindkét félnek regisztrálnia kell a korona.gov.sk oldalon. A nyugdíjas személy adatainak megadásakor fel kell tüntetni, hogy kísérővel érkezik, és a kísérő személyi számát (rodné číslo) is meg kell adni.

Amennyiben a 70 év feletti nyugdíjas már korábban regisztrált az oltásra, módosíthatják a regisztrációját és kiegészíthetik azt a kísérő személyi számával.

Ezt követően 24 órán belül a kísérőnek külön is regisztrálnia kell az oltásra hagyományos módon.

Amennyiben olyan személy lesz a kísérő, aki korábban már regisztrált, de még nem kapott időpontot, a rendszer automatikusan párosítja a két regisztrációt (a nyugdíjas személy regisztrációjakor megadott kísérő személyi száma által).

Mindkét személy ugyanabba a nyugdíjas által kiválasztott járásban lévő oltóközpontba kap majd két egymás utáni időpontot. Mindketten a hagyományos módon, SMS-ben és e-mailben kapnak értesítést az időpontról.

A kísérőnek legalább 18 évesnek kell lennie, és ugyanolyan vakcinát kap, mint a nyugdíjas, akit elkísért.

Egy nyugdíjas személynek csak egy kísérője lehet, az oltás lehetősége pedig csak az első adag vakcinától számítva érvényes. Ha tehát a 70 év feletti személy korábban már megkapta valamelyik vakcina első adagját, a kísérő a második adagnál már nem csatlakozhat.

A 70 év feletti nyugdíjasnak és a kísérőnek nem kell rokoni kapcsolatban állniuk.

Az a személy, aki az elkísérte az első adag beadására a nyugdíjast, ugyanúgy megkapja majd vele együtt a második adagot is.

Amennyiben a nyugdíjas valamilyen oknál fogva törli a saját regisztrációját, a kísérő automatikusan átkerül az oltás elektronikus várótermébe. A kísérő regisztrációjának törlése nem befolyásolja a nyugdíjas időpontját.

Ha a kísérő korábban már kapott egyéni időpontot az oltásra más vakcinával, a rendszer nem teszi lehetővé, hogy kísérőként regisztráljon.

A minisztérium figyelmeztet, a nem regisztrált kísérő szombattól (május 8.) nem fogja megkapni az oltást. Kivételt képeznek azok a 70 évnél idősebbek, akik még május 6. előtt kapták meg az időpontot, az ő kísérőjük még regisztráció nélkül is megkaphatják az oltást. Azoknak viszont május 6-án vagy annál később kapják meg az időpontot, szükséges a kísérőt is regisztrálni, az időpontról kapott SMS-t pedig fel kell mutatnia az oltóközpontban.

(parameter)