Ügyészi figyelmeztetést kapott Dunaszerdahely a Trianon-emlékmű kapcsán

2021. szeptember 30. - 11:00 | Régió

Az ügyészség nem a tartalmában látott problémát, hanem annak módjában, ahogy az azt állító Kondé Mikló Polgári Társulás megkapta a hozzá tartozó területet.

Ügyészi figyelmeztetést kapott Dunaszerdahely a Trianon-emlékmű kapcsán
Fotó: Paraméter-archív

Tavaly írtunk arról, hogy a Kondé Miklós Polgári Társulás civil kezdeményezésre és finanszírozással, de a városi képviselő-testület jóváhagyásával emelt emlékművet 2020. november 12-én avatták fel szűk keretek között a Csallóközi Múzeum mellett lévő zöld területen, és felhúzták rá a magyar trikolort. Trianon századik évfordulójára szánták és az Összetartozás Emlékműve nevet adták neki, akadtak viszont, akik nem nézték jó szemmel, mivel 81 évvel korábban ugyanazon a napon lepleztek le egy ugyanilyet, miután a nácik és a fasiszták bécsi döntése nyomán ezt a területet visszacsatolták Magyarországhoz, és Horthy Miklós bevonult a Felvidékre.

A Dunaszerdahelyi Járási Ügyészség által a városi hivatalhoz eljuttatott figyelmeztetés azonban nem a szoborral kapcsolatos történelmi momentumokat vitatja, hanem annak kapcsán fedezett fel hiányosságot, ahogy az emlékmű alatti telek ingyenes kölcsönzését a képviselő-testület jóváhagyta.

A 99 évre szóló kölcsönzési szerződést tavaly február 25-én hagyta jóvá a testület nagy többséggel (21 jelenlévőből 20 képviselő támogatta), március 13-án írták alá, a társulás nevében annak elnöke, Ibolya Olivér, március 30-án pedig felkerült a város weboldalára.

Ivan Kaan, a járási ügyészség ügyésze közölte, hogy turócszentmártoni (Martin) járásbeli Sučany-ban található székhellyel bíró Szlovák Értelmiségi Szövetség (Združenia slovenskej inteligencie) beadványa alapján járt el, eszerint ez a társulás hívta fel a figyelmet a hiányosságra. Ami pedig az önkormányzatok vagyonáról szóló törvény szerint csupán annyi volt, hogy a képviselő-testületnek először a kölcsönadás szándékát kellett volna jóváhagynia, majd csak azt követően magát a kölcsönzést, háromötödös többséggel.

Az ügyész is rámutatott, hogy a kikölcsönzés szándékát több mint 15 nappal a testületi ülés előtt nyilvánosságra hozták a hivatal faliújságán, a plénumon viszont a szándékról nem szavaztak, csak a kölcsönzésről.

„Formai hibát rótt fel az ügyész, tudomásul vételre, és arra kérte a hivatalt, hogy hozzon intézkedéseket annak érdekében, hogy a következőkben ezt betartsák” – jegyezte meg a dunaszerdahelyi testület e heti ülésén Hájos Zoltán polgármester.

A képviselők végül tudomásul vették az ügyészi figyelmeztetést.

(SzT)