Ügyvédet cserélt az eperjesi gázrobbanás három gyanúsítottja, akik mellett falubelijeik is kiállnak

2019. december 28. - 09:36 | Régió

Hétfőn dönt a kerületi bíróság az eperjesi gázrobbanás okozásával gyanúsított három gyanúsított vizsgálati fogságával szemben benyújtott fellebbezésekről. A tárgyalásra készülnek a gyanúsítottak lakhelye, a gelnicai Kojšov község lakosai is - írja a Korzár.

Ügyvédet cserélt az eperjesi gázrobbanás három gyanúsítottja, akik mellett falubelijeik is kiállnak
Fotó: TASR

A 12 emeletes Munkács utcai panelházban december 6-án történt gázrobbanás során heten vesztették életüket, a nyolcadik áldozat vélhetően az az idős nő lesz, akit továbbra is eltűntként kezelnek.

Néhány nappal a történtek után a rendőrség három személyt gyanúsított a gázrobbanás okozásával, a három egyéni vállalkozó mindegyike kojšovi, Marek T. 29, testvére, Ondrej T. 28, Ján R. pedig 31 éves.

A gyanú szerint alacsony feszültségű elektromos vezetékvédő felhelyezésénél végzett mikrofúrás során átlyukasztották a gázvezetéket, és ez okozta a szivárgást a Munkács utca 7-es számú panelházban, majd ebből kifolyólag következett be december 6-án 12.12-kor a robbanás. A gyanúsítottakat 4-től 10 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

Az ügyészség javasolta a vizsgálati fogságba helyezésüket, eleinte azonban csak azzal az indokkal, hogy a magas büntetés fenyegetése miatt esetleg kibújhatnak a felelősságvállalás alól, ezt azonban később kiegészítették azzal, hogy a három gyanúsított tanúkat befolyásolhat vagy más módon akadályozhatja a nyomozást. A bíróság végül csak ez utóbbi érvnek adott helyt, majd átszállították őket az eperjesi börtönbe.

Mindhárman, rajtuk kívül pedig az ügyész is fellebbezett, értelemszerűen előbbiek indokolatlannak tartják a vizsgálati fogságot, utóbbi pedig a másik indok érvényesítése céljából tett panaszt. A kerületi bíróság hétfőn reggel kilenctől dönt az ügyükben.

A tárgyalásra készülnek Kojšov község lakosai is, hogy kiálljanak földijeik mellett. Közzétettek emiatt egy felhívást is, melyben arra figyelmeztetnek, ne hagyjuk elveszni a józan eszünket, mivel olyanokat hibáztatnak, akikről kiderülhet, hogy csak minimálisan vagy egyáltalán nem felelősek a történtekért.

A bíróság előtti demonstrációt megerősítette a falu polgármestere, Anton Bašniar (Smer) is, aki más minőségben, de szintén jelen lesz a tárgyaláson. Szavai szerint nem a három fiatalember a hibás a történtek miatt, vagy ha mégis, akkor csak nagyon kis mértékben.

A Korzárnak sikerült kiderítenie azt is, hogy a három gyanúsított lecserélte ügyvédjét. Az ügyvéd, Ivan Vanko ezt megerősítette, azonban az indokokhoz nem fűzott kommentárt. Az új ügyvédjük, Vladimír Bajtoš szerint pedig korai volt a meggyanúsításuk.

(Korzár)