Uhríkéknak 15 ezer eurót kell fizetniük az ismert infektológusnak, és nyilvánosan bocsánatot kell kérniük

2023. augusztus 17. - 14:18 | Belföld

A Nyitrai Járásbíróság csütörtöki ítélete szerint a Republika pártnak 15 ezer eurós kártérítést kell fizetnie Peter Sabaka infektológusnak, amiért rágalmazták és bírálták őt a közösségi hálón.

Uhríkéknak 15 ezer eurót kell fizetniük az ismert infektológusnak, és nyilvánosan bocsánatot kell kérniük
Milan Uhrík (Fotó: TASR)

A pártnak emellett a hivatalos oldalán bocsánatot kell kérnie, valamint 48 órán keresztül nem oszthat meg bejegyzést a Facebook-oldalán. Az ítélet még nem jogerős, a Republika ugyanis fellebbezést nyújthat be a Kerületi Bíróságon.

Sabaka azt követően indított pert a Republika ellen, hogy a közösségi hálón rágalmazó támadás érte őt a párt tagjainak részéről a járványidőszak alatt. A több mint húsz becsmérlő támadásért 100 ezer eurós kártérítést követelt a párttól.

Milan Uhrík, a párt elnöke munkakötelezettségekre hivatkozva nem jelent meg személyesen a csütörtöki ítélethirdetésen. A legutóbbi, júniusi tárgyaláson a párt vezetője azzal védekezett, hogy nem köteles ellenőrizni tagjainak a megnyilvánulásait, és azt állította, hogy a bejegyzéseket a tudta nélkül töltik fel az oldalra.

Sabaka állítása szerint a Republika tagjai rossz fényben tüntették őt fel, és mind a közösségi hálón, mind a való éltben érték őt becsmérlő támadások. „A Republika képviselői gyakran a szólásszabadságra hivatkoztak. Én viszont úgy gondolom, és ezt a bíróság is elismerte, hogy a szólásszabadságnak is van bizonyos határa” – mondta Sabaka.

A Republika politikusai azt is állították, hogy a Sabaka által indított per politikailag motivált. „Nem politikus vagyok, hanem egyetemi tanár, orvos és tudós. Ezt a bírósági eljárást nem a Republika képviselőivel szembeni gyűlölet vagy harag motiválja. Inkább sajnálom, hogy a politikai marketing érdekében hazugság- és gyűlöletterjesztéshez kell folyamodniuk” – tette hozzá Sabaka.

Dalimír Solčanský, a párt ügyvédje szerint fellebbezni fognak az ítélet ellen.


(Aktuality.sk)