Új ablakokat kapott a Komáromi Jókai Színház

2022. szeptember 30. - 23:11 | Kultúra

Sikeresen befejeződtek a Komáromi Jókai Színház épületén végzett felújítási munkálatok. A külső nyílászárókat még 2021 tavaszán kezdték el lecserélni, ugyanis azokon már igencsak meglátszott az idő múlása. Ezen túl az épület külső mészkőburkolatát is megtisztították.

Új ablakokat kapott a Komáromi Jókai Színház
A Paraméter felvételei - További képekért kattints!

Az összes külső nyílászárót újakra cserélték, kivéve a főbejáratot és a felette lévő erkélyrészt, ugyanis azokat korábban már felújították. A tavaly áprilisi terepszemlén jól látható volt, hogy a 34 éve emelt épületen, melyen átadása óta nem valósult meg ilyen jellegű felújítás, milyen rossz állapotban voltak az eredeti nyílászárók. Sok helyen az időjárás viszontagságai miatt deformálódtak az ablakok és emiatt használhatatlanokká váltak az ablakkeretek, több helyen be is áztak.

Az intézet fenntartója, Nyitra Megye Önkormányzatának jóvoltából azonban mostanra orvosolni tudták az említett hibákat. A felújítási munkálatokat a 700 ezer eurós támogatásnak köszönhetően tudták megvalósítani.

A hivatalos átadásra a napokban került sor, amelyet egy közös épületbejárás előzött meg többek között Csenger Tibor megyei alelnök, valamint Gál Tamás színházigazgató jelenlétében.

„Bár nem terveztük, mégis úgy alakult a 70-es évadra elkészültünk a munkálatokkal. Ez nemcsak az épület kinézete miatt fontos, hanem a jelenleg mindenkit érintő energiaár-emelkedés miatt is. Az új nyílászáróknak köszönhetően ugyanis biztos vagyok benne, hogy rengeteget tudunk majd spórolni“ – kezdte Gál Tamás igazgató. Ezen gondolatmenetét azzal folytatta, már tervezik a színház világításának takarékosabbá tételét is.

„Egységben az erő. Ez egy elcsépelt gondolat, de én itt, a mi kis közösségünkben is azt tapasztalom, hogy ha sok ember, egymást építve dolgozik együtt, akkor közösen, szép eredményeket lehet elérni. A mai világban, külön-külön elveszünk. Ezért fontos, hogy összefogjunk, hiszen a kultúránk a lételemünk, mivel ez határozza meg az identitásunkat“ – folytatta.

(SzC)