Új álhír terjeng az interneten – a ĽSNS 18 százalékot szerezne a választásokon

2016. november 14. - 13:46 | Belföld

A politikai felméréseket végző ügynökségek szerint a választók 8-10 százaléka szavazna Kotlebáékra. Nemrég azonban furcsa adatok jelentek meg a közösségi hálón.

Az egyik ilyen felmérés szerint ha novemberben rendeznék a választásokat, akkor a Smer végezne az első helyen 24,3 százalékkal. A második legerősebb párt az SaS lenne 18,2 százalékkal. Sulíkéktól azonban mindössze 1 tized százalékkal maradna el a ĽSNS.

Ilyen számok köröznek a közösségi hálón, melyet már rengetegen megosztottak, köztük Marian Kotleba rajongói oldala is. Mielőtt még mindenki megijedne, nem árt tudni, hogy egy klasszikus kacsáról van szó, melyet könnyen bizonyítani is lehet.

„A MediaT ügynökség november 10. és 11. között manipulált felmérést végzett el, amely telefonos megkérdezés formájában történt” – olvasható a dokumentum első sorában, amiben többen is hisznek annak ellenére, hogy „manipulált felmérésről” van szó. Sőt, a MediaT ügynökség nem is létezik valójában.

Emellett az is kérdéses, hogy Kotleba pártja képes lenne-e 18 százalékot szerezni a választásokon. Juraj Baránek, a Polis ügynökségtől ezt valószínűtlennek találja. A Focus legutóbbi felmérése szerint október végén a ĽSNS 8,4 százalékon állt.

Egy hónappal korábban szintén 8 százalék körüli arányt állapítottak meg Kotlebáéknál. A Polis ügynökség szerint októberben a ĽSNS-t a megkérdezettek 10 százaléka választaná.

Az igazság azonban az, hogy a márciusi parlamenti választások előtt az ügynökségek megközelítőleg két százalékot jósoltak Kotlebáéknak – végül nyolc százalékkal végeztek.


Forrás: Facebook

aktuality.sk/para

Címkék: álhír, LSNS