Új aszfaltot kap a "légi út" egy része: 2,2 millió euróból 2,4 kilométert újít fel a megye

2020. december 30. - 14:22 | Régió

2021-ben a Nagyszombat Megyei Önkormányzat felújítja a megyei fennhatóság alá tartozó II/572-es, ún. "légi út" 2,44 kilométeres szakaszát.

Új aszfaltot kap a "légi út" egy része: 2,2 millió euróból 2,4 kilométert újít fel a megye
Fotó: Google Maps - illusztráció

A beruházásra 2,2 millió eurót költenek majd EU-s forrásokból - közölte a TASR hírügynökséggel a megyei önkormányzat sajtóosztálya.

Az emberemlékezet óta zötyögős, és a Nagyszombat Megyei Önkormányzat által egyenesen balesetveszélyesnek tartott másodosztályú út egy 5 kilométeres szakaszát 2019-ben újították fel és adták át a forgalomnak. Akkor az II/572-es út Lég-Szász és Béke közti szakasza kapott új aszfaltburkolatot.

A hivatalos tájékoztatás szerint ezúttal Lég-Szásztól Dunaszerdahely irányában újítják fel az utat, nagyrészt a község lakott területén.

"Az útszakasz modernizációja nemcsak a község lakosait, hanem az egész régiót megörvendezteti. Ugyanis egy olyan leterhelt útról van szó, amely a mi megyénket és Pozsony megyét kapcsolja össze, és ezrek utaznak rajta naponta. A szakasz komplex és mélységi rekonstrukción esik majd át. Az aszfaltburkolat le lesz cserélve, és az úton a vízelvezetés is megoldódik. A beruházásnak a jövő év folyamán kéne megvalósulnia"

- nyilatkozta az útfelújítás kapcsán Jozef Viskupič, a Nagyszombat Megyei Önkormányzat elnöke.

A megyefőnök szerint a rekonstrukció enyhíti majd azt a káros hatást, amelyet a forgalom gyakorol a lakosokra. Ez alatt az érti, hogy új, akadálymentes és megvilágított gyalogátkelőket, valamint buszmegállókat hoznak létre a felújítás során. Ezen kívül megfelelő körülményeket alakítanak ki a járda- és kerékpárútépítéshez, amelyet a község tervez a közeljövőben.

Amennyiben a rekonstrukció sikerrel zárul, már "csak" az II/572-es út kb. 12 kilométeres, Légtől Dunaszerdahelyig tartó szakasza marad balesetveszélyes állapotban.

(TASR/parameter)