Új dologra jöttek rá a majomhimlővel kapcsolatban, nem fogja elhinni, mi a leggyakoribb fertőzési forma!

2022. július 22. - 11:41 | Külföld

A majomhimlő az esetek 95 százalékában szexuális érintkezés útján terjed. Ez derül ki a New England Journal of Medicine című folyóiratban csütörtökön megjelent legújabb tanulmányból.  

Új dologra jöttek rá a majomhimlővel kapcsolatban, nem fogja elhinni, mi a leggyakoribb fertőzési forma!
Illusztrációs felvétel (Pixabay)

A kutatást a brit Queen Mary University of London tudósai vezették, akik április 27. és június 24. között 528 igazolt majomhimlős esetet vizsgáltak meg 16 országban.

„Fontos hangsúlyozni, hogy a majomhimlő a hagyományos értelemben nem szexuális úton terjedő fertőzés, bármilyen szoros fizikai érintkezés révén megfertőződhetünk”

– nyilatkozta a tanulmány egyik szerzője, John Thornhill. Továbbadható például légúti fertőzéssel, de megtörténhet, hogy a ruházat vagy egyéb felületek útján visszük át másra a betegséget.

„A vizsgálatunk azonban azt sugallja, hogy az eddigi fertőzések többsége szexuális tevékenységgel volt összefüggésben, különösen - de nem kizárólag - olyan férfiak körében, akik más férfiakkal közösültek” – tette hozzá Thornhill.

A szakértők azt vélték felfedezni, hogy a fertőzöttek 98 százaléka homo- vagy biszexuális férfi, 41 százalékuk HIV-fertőzött, és a majomhimlővel fertőzöttek átlagéletkora 38 év volt. Az elmúlt három hónapban a fertőzötteknek átlagosan öt szexuális partnerük volt, és a férfiak nagyjából egyharmada nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt hónapban járt szexpartin vagy szaunában.

A kutatók azt is megállapították, hogy a fertőzöttek közül sokan olyan tüneteket mutattak, amelyek korábban nem jártak a majomhimlővel, beleértve a nemi szervek elváltozásait és sebeket a szájban vagy a végbélnyílásban. Ezek a tünetek hasonlóak a szexuális úton terjedő fertőzésekhez, ami a betegség rossz diagnózisához vezethet.

A tanulmány azt mutatja, hogy a legtöbb vizsgált esetben a fertőzés enyhe lefolyású volt, és nem követelt emberéletet.

„Az emberek 13 százaléka került kórházba, többségük nem számolt be semmilyen súlyos szövődményről”

– mondták a tanulmány szerzői.

(čas.sk)