Új egyetemi kórház építését szorgalmazzák az orvosok, az egészségügyi minisztérium prioritásként kezeli

2022. május 26. - 14:13 | Belföld

A pozsonyi Comenius Egyetem Orvostudományi Karának képviselői, valamint orvosok a kormányhoz fordultak azzal kapcsolatban, hogy haladéktalanul döntsön egy új egyetemi kórház építéséről Pozsonyban. Hangsúlyozták, hogy meg kell teremteni a feltételeket a leendő orvosok képzésére. Az egészségügyi minisztérium jelezte, hogy a tárca prioritása egy új egyetemi kórház felépítése, jelenleg a projektdokumentáció közbeszerzését értékelik ki.

Új egyetemi kórház építését szorgalmazzák az orvosok, az egészségügyi minisztérium prioritásként kezeli
Peter Visolajský (Fotó: TASR)

„Azt hallottuk, hogy nem lehet új kórházunk, mert nincs rá pénz, de ma már az Európai Unió felajánlja nekünk. Tehát ez már nem jelent pénzügyi problémát. Viszont az már problémát jelent, hogy az egészségügyi minisztérium végzi-e a dolgát, a miniszterelnök és a kormánypártok teljesítik-e a választások előtt és a kormányprogramban tett ígéretüket, és felépítik-e az új egyetemi kórházat Pozsonyban” – nyilatkozta Peter Visolajský, az Orvosszakszervezet (LOZ) elnöke, aki szerint 2025-re akár négyezer orvos is hiányozhat Szlovákiában.

Juraj Šteňo, az Orvostudományi Kar dékánja szerint a kar már évek óta végez aktivitásokat az új kórház felépítéséért. „Mindent megteszünk, hogy megtartsuk a diákok létszámát, és hogy minőségi oktatásban részesülhessenek” – mondta. Soňa Kiňová, az Orvostudományi Kar klinikavezetője szerint minden fejlett ország dicsekedhet az egyetemi kórházával, a pozsonyi viszont már 35 éve semmilyen támogatást nem kapott.

Az egészségügyi minisztérium prioritásaként tekint az új egyetemi kórház felépítésére. Jelenleg a projektdokumentáció közbeszerzésének a kiértékelése zajlik, ami várhatóan az elkövetkező hetekben lezárul, ezt követően pedig aláírhatják a szerződést a beszállítóval.

A tárca szerint büntetni kellene, hogy az új egyetemi kórház projektje három évtizeden keresztül el volt hanyagolva az állam részéről.


TASR/para