Új együttműködés Bél Mátyás örökségének népszerűsítésére

2023. február 6. - 16:09 | Kultúra

Bél Mátyás öröksége a ma emberének is értékes és fontos lehet, és ezért oda kell rá figyelnünk. Ez a közös meglátás az alapja a besztercebányai Bél Mátyás Egyetem és a pozsonyi Bél Mátyás Intézet együttműködésének, amely hétfőn hivatalos keretet is kapott. A két intézmény vezetője az egyetem rektorátusán egy memorandum aláírásával adott formát partnerségüknek.

Új együttműködés Bél Mátyás örökségének népszerűsítésére

„Az együttműködésünk elsősorban Bél Mátyás szellemi örökségét hívatott ismertetni egy szélesebb közönséggel. A 18. század egyik legfontosabb hazai tudósáról, írójáról, közéleti személyiségéről van szó, aki munkásságban a nemzetiségek közötti egyenlőséget, a vallási türelmet, az emberek és nemzetek közötti együttműködést, a hazaszeretet, az oktatásban és kultúrában lévő potenciált hangsúlyozta” mondta Vladimír Hiadlovský, az egyetem rektora.

Az együttműködésükkel a partnerek az oktatási és a kisebbségvédelmi szférákat szeretnék összekötni, egyben fejleszteni a polgári együttélés és tolerancia gondolatat. Inspirálónak tartják Bél Mátyás munkájának magas, nemzetközileg is elismert minőségét. A memorandum alapján már most tervezik az első közös rendezvényt, ez pedig a március 24-én megrendezendő Bél Mátyás Nap.

„Egy egésznapos rendezvényben gondolkozunk, amely egy pozsonyi konferenciát, valamint egy Bél Mátyás életéről szóló sétát is tartalmaz. Olyan helyeken járunk majd, ahol a 18. századi tudós élt és alkotott. Bízom benne, hogy ebből a napból egy tradíció kerekedik majd, és minden évben Szlovákia más-más városába vihetjük majd el Bél Mátyás örökségét,” mondta Ravasz Ábel, a BMI elnöke.


(-)