Új előlegszámlát kapnak a kisvállalkozók, a januári, horribilis energiadíj-előleget nem kell kifizetniük

2023. január 16. - 14:05 | Belföld

Sok kisvállalkozó az előző éves villany- és földgázszámlájánál 4-5-ször magasabb előlegszámlát kapott a januári fogyasztására vonatkozóan. Ezeket a számlákat nem kell befizetni, az energiaszolgáltató a ma (hétfőn) elfogadott kormányrendelet alapján új előlegszámlát állít ki.

Új előlegszámlát kapnak a kisvállalkozók, a januári, horribilis energiadíj-előleget nem kell kifizetniük
Fotó: TASR

Együttműködést és türelmet kért a kisvállalkozóktól Karel Hirman gazdasági miniszter, aki szerint azonban semmilyen katasztrófa nem érte a kisvállalkozókat az energiaárak ügyében. A szabályozott fogyasztóknak, vagyis akik évente kevesebb, mint 30 MWh villanyáramot, illetve 100 MWh földgázt fogyasztanak, azt javasolja, hogy a januári előlegszámlát ne fizessék ki.

A kormány ma egyeztetett az energiaszolgáltatókkal, és megegyeztek, hogy a kisvállalkozók új számlát kapnak az árplafonnak megfelelően, ami a földgáz esetében 99 euró/MWh, a villanyáram esetében pedig 199 euró/MWh.

A nagyvállalatoknak azonban – amelyek nem a szabályozott kategóriába esnek – ki kell fizetniük a januári számlákat, ők utólag kapnak majd árkompenzációt a decemberi gyakorlatnak megfelelően.

Hamarosan új számlák jönnek

Januárban több vállalkozó is óriási energiaszámlát kapott, elsősorban a villanyszámlák nőttek a korábbi többszörösére. „Ezek a vállalkozók ne fizessék ki a januárra kapott előlegszámlákat, új számlákat kapnak majd” – jelentette ki Hirman.

Az energiaszolgáltató visszavonja majd a kiküldött előlegszámlát, és a kormányrendeletnek megfelelően, alacsonyabb árban állít ki új előlegszámlát. Aki már befizette az előleget, az visszakapja a pénzét.

Hirman ugyanakkor figyelmeztet arra, hogy a tavalyi energiaszámlákat fizetniük kell a kisvállalkozóknak. „Sokan januárban kapták meg a tavalyi elszámolást is a befizetett energiadíjról, ezt mindenképpen be kell fizetniük” – mondta a miniszter.

A gazdasági miniszter mindenkit figyelmeztet, hogy ne Facebook-bejegyzések alapján fizessék az energiaszámlájukat.

„Sok magát szakértőnek nevező ember ad »tanácsokat« a közösségi fórumokon, de mindenkit arra kérek, hogy az energiaszolgáltatójával egyeztessen az energiaszámlákat illetően” – mondta Hirman.

Hirman szerint a kormány nem késett el az intézkedéssel, pontosabban ezt korábban nem tudta elfogadni. „Az árszabályozási hivatal december utolsó napján adta ki a szabályozott árakról szóló rendeletet a vállalkozók számára, korábban mi nem tudtunk lépni” – védte a kormány sokak szerint késői intézkedését a gazdasági miniszter.

Szerinte különben is csak a vállalkozók kisebbik része kapott magas előlegszámlákat, és a legtöbb esetében a fizetési határidő még le sem járt.

Az orvosi rendelők is vállalkozások

A kormány még tárgyal a közületi fogyasztók támogatásáról, ezek közé tartoznak az állami vagy önkormányzati fenntartású intézmények, például az iskolák, iskolai konyhák, szociális otthonok stb.

A tanács az esetükben is ugyanaz, mint a kisvállalkozóknál: ne fizessék be a januári előleget, mert várhatóan új számlát kapnak.

Az ugyancsak nehéz helyzetben lévő orvosi rendelőkre azonban vonatkozik a szabályozott felhasználók körébe tartozó kisvállalkozások számára most elfogadott rendelet, vagyis a szolgáltató a nekik kiküldött magas előlegszámlát is visszavonja.

„A rendelők vállalkozásként működnek, vagyis rájuk is vonatkoznak a vállalkozóknak elfogadott támogatási formák” – jelentette ki Eduard Heger miniszterelnök.

Heger azonban még tárgyal a rendelők helyzetéről Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszterrel is, a helyzet a napokban tisztázódhat.

A nagyvállalatok utólag kapnak kompenzációt

A gazdasági minisztérium hamarosan támogatási felhívást ír ki a nem szabályozott körbe tartozó fogyasztók, elsősorban a nagyvállalatok számára. Nekik a szerződésük alapján fizetniük kell a felhasznált energiáért, a kormány pedig utólag kompenzálja a magas árakat.

„A kompenzáció havi összegét 100-ról 200 ezer euróra emeltük vállalkozásonként, vagyis az első negyedévben akár 600 ezer eurót is kaphat az államtól egy vállalkozás” – magyarázta a miniszter.

A nagyvállalatok általában az aktuális piaci árak alapján kapják az energiát, ezek sok esetben most alacsonyabbak, mint a kisvállalkozásoknak biztosított szabályozott ár.

A parlament is összeül a héten

A vállalkozókat sújtó magas energiaárakról és a kormány késlekedő intézkedéseiről a parlament is tárgyalni fog, az ellenzék ugyanis rendkívüli ülés összehívását kezdeményezte. Boris Kollár házelnök január 19-re hívta össze az ülést.

- lpj -