Új Európa Tehetségei: Pénzügyi támogatásban részesülhetnek a tehetséges gyerekek

2021. január 26. - 15:08 | Belföld

2021. február 21-ig folyamodhatnak támogatásért a tehetséges szlovákiai gyerekek és fiatalok az Új Európa Tehetségei (Talenty Novej Európy) program keretén belül, mely a Slovnaft és a Közép-európai Alapítvány (CEF) közös projektje.

Az érdeklődők 8-tól 25 éves korig pályázhatnak tudomány, művészet, valamint sport kategóriában. A kiosztásra váró pénzösszeg összesen 66 ezer euró.

A program keretén belül olyan azokat a különösen elszánt fiatalokat támogatják, akik szisztematikusan fejlesztik a tehetségüket, és szeretnének professzionális szintre lépni.

A támogatás felhasználható tudományos eszközök, hangszerek, művészeti segédeszközök vagy sportszerek vásárlására, illetve versenyeken, workshopokon és továbbképzéseken való részvételre, ahol nemcsak saját magukat, hanem egyúttal Szlovákiát is képviselik. A Közép-európai Alapítvány és a Slovnaft ezekben a nehéz időkban is folytatja a tehetségek támogatását, hogy segítsék a családokat a gyermekeik tehetségének fejlesztésével kapcsolatos költségek egy részének fedezése által.

„A fiatalok további fejlődéséhez való hozzájárulással segítünk nekik abban, hogy elérjék a kitűzött céljukat. Örülünk, hogy a Slovnaft támogatni tudja a gyermekek, s ezzel az ország jövőjét” – nyilatkozta Anton Molnár a Slovnaft marketingigazgatója.

Idén is szakmai zsűri dönt arról, hogy kik részesülnek anyagi támogatásban. A zsűri tagjai: Németh Ilona képzőművész, Peter Čerman, a Pozsonyi Konzervatórium igazgatója, Anatolij Dvurečenskij, a Szlovák Tudományos Akadémia matematikusa, valamint Ľubor Tománek, a Komenský Egyetem Testnevelési Karának pedagógusa.

„A nehéz időszak ellenére azt látjuk, hogy a tehetséges fiatalok vágya, hogy önmagukat fejlesszék, még mindig ugyanolyan erős. Az a küldetésünk, hogy segítsünk nekik, hogy a kedvezőtlen feltételek ne állítsák meg az igyekezetüket” – mondta Silvia Manczalová, a Közép-európai Alapítvány munkatársa.

A Közép-európai Alapítvány a Slovnafttal együttműködve az elmúlt 13 évben 418 fiatal tehetséget támogatott összesen 845 ezer euróval.


(-)