Új gyártócsarnok épül az ipari övezetben Füleken

2021. szeptember 22. - 08:48 | Régió

Az előkészületek végső fázisába kerül az a határon átívelő projekt, melynek keretén belül Füleken egy új gyártócsarnok létesül majd. Jelenleg a realizációs projektdokumentáció kidolgozása folyik és aláírásra kerül a dotációnyújtási szerződés. A tervezet kivitelezéséhez az önkormányzatnak áthidaló és hosszú lejáratú beruházási hitelt kell felvennie, melynek tervezetét a képviselő-testület szeptemberi ülésén elfogadta.

Új gyártócsarnok épül az ipari övezetben Füleken
Az új gyártócsarnok látványterve

A városi képviselő-testület küldöttei szeptember 16-án, csütörtökön, elfogadták a hitelfelvétel tervezetét, amely a valamikori Kovosmalt területén létesülő új gyártócsarnok felépítésére szolgál majd. Amíg 2017-ben a projekt kiadásait 2,2 millió euróra becsülték, jelenleg 4,1 millió euróval számolnak.

„A világjárvány kirobbanása óta az építkezési alapanyagok ára extrém magasságokba szökött. Több alapanyag az eredeti ár kétszeresébe kerül. Sajnos, a piaci helyzetet nem tudjuk befolyásolni. Csupán alkalmazkodni tudunk hozzá és megoldásokat keresni, vagy feladni négy év munkáját”

– magyarázta Agócs Attila polgármester.

Az áthidaló hitelt a pályázatból fizetik ki

A szükséges teljes összeg 4,1 millió euró, ebből 2,1 milliót a határokon átívelő INTERREG projektből fedeznek, valamint az állami költségvetésből, ami mellett számolnak a város ötszázalékos önköltségével is. „Mivel a támogatást nem lehet előzőleg meríteni, és van tapasztalatunk a megítélési folyamat gyorsaságával és a támogatás kifizetésével, a képviselőkkel elhatároztuk, hogy az építkezési munkák előfinanszírozására áthidaló hitelt veszünk fel. Amit aztán a már jóváhagyott támogatásból fizetünk vissza” – egészítette ki.

A hosszú lejáratú hitelt a bérleti díjból akarják fizetni

Az önkormányzat a hiányzó 2 millió eurót a hosszú lejáratú beruházási hitelből tervezi fedezni, melynek tervezett lejárati ideje 30 év. Az éves törlesztőrészleteket a város a befektetőktől származó bérleti díjból fogja fizetni, akik az új gyártócsarnokban fogják üzemeltetni a vállalkozásukat. A város tendert írt ki, amelyre érdeklődők jelentkezését várják jövő év március végéig. A város a lehetőségek alapján minimálisan 70 ezer euró éves bérleti díjjal számol. A város hitelterhe előreláthatólag a jelenlegi 20,12-ről 40 százalékra emelkedik, mindemellett az önkormányzatok számára a hitelteher legfelső határa 60 százalék.

„Ahogyan az átlagos polgár sem tudja hitel nélkül bebiztosítani a lakhatást saját maga számára, ugyanígy van ez az önkormányzatok beruházási hiteleivel is. Nélkülük nem reális a fejlesztés. Az új gyár körülbelül 50 embernek biztosítana munkát, tehát 50 családnak nyújt majd stabil bevételt. Hosszú távon ez egy stratégiailag fontos lépés. Az infrastruktúra kiépítésével feltételezzük, hogy az ipari zóna többi, eddig elhanyagolt része is felélénkülne”

– nyilatkozta a polgármester.

A hitel egy részét további támogatásokból törlesztenék

A város mindkét hitel esetében legalább öt bankot fog megszólítani, akik kínálatából a legkedvezőbb feltételeket fogja figyelembe venni. „A beruházási hitel esetében nagy figyelmet fordítunk az időelőtti visszafizetési lehetőségre, esetleg a rendkívüli törlesztésre, mivel azzal számolunk, hogy a kétmilliós összeget sikerül lecsökkentenünk” - informált a polgármester. A Közép-szlovákiai Villamosenergia-elosztó Rt. a 140 ezer eurós összeg felét átfizeti a városnak az új trafó állomás kiépítéséért.

„A Catching up regions kezdeményezés keretén belül további 650 ezer euróért folyamodunk a bekötő utak és parkolóhelyek építésére, kapcsolatban vagyunk a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériummal is. Keresni fogjuk a lehetőségeket, hogy a felvett hitelt dotációk segítségével csökkenthessük. A város helyes gazdálkodásának köszönhetően az önkormányzat részéről magasabb önköltségre számíthatunk, mint a 4 évvel ezelőtti eredeti tervben” – fűzte hozzá a polgármester, így a kétmilliós hitel jelentősen csökkenhet.

2017 óta Fülek az INTERREG SKHU/1703 PA3 felhívásának keretén belül a történelmi Nógrád megye területéről származó partnerekkel az „R2 and M3” projekten dolgozik. Fő célja Nógrád határ menti területeinek kereskedelmi fejlesztése és a foglalkoztatottság emelése beruházásokkal és a helyi infrastruktúra kiépítésével. Füleken a pályázat keretén belül felújításra kerül az elhanyagolt ipari zóna egy része. A könnyűipar számára egy 2000 négyzetméter terjedelmű új gyártócsarnok létesül majd raktárhelyiségekkel együtt. Ehhez tartozik még egy 600 négyzetméter nagyságú irodaház, parkoló, új összekötő és bekötő utak, új közművek, közmegvilágítás, kerítés és rendezett zöldövezet. Az előrejelzések szerint az új csarnokban 2023-ban indulhat be a gyártás.

(mkk)