Új Holdja van a Földnek? A tudósok választ adtak erre a kérdésre

2023. június 1. - 17:30 | Tech

A tudósok a közelmúltban felfedték, hogy van egy másik objektum a Föld körül, ami Holdnak tekinthető. Ez egy 2023 FW13 nevű űrkő, amelyet szakértők fedeztek fel egy távcső segítségével Hawaiin - írja az Obkec.

Új Holdja van a Földnek? A tudósok választ adtak erre a kérdésre
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

Az objektum várhatóan még legalább 1500 évig kering majd bolygónk körül.

Bár ez az űrszikla a Föld körül kering, nem tekinthető teljesen valódi holdnak. A tudósok az ilyen kőzeteket úgynevezett "kváziholdoknak" nevezik. Azért kapják ezt az előtagot, mert a valódi Holdtól eltérően, amelynek gravitációja inkább a Földhöz kötődik, ezeket az objektumokat a csillag befolyásolja.

A 2023 FW13 abban is különbözik a mi Holdunktól, hogy a földi Hill-szférán kívül kering, egy bolygótestet körülvevő régióban, ahol a gravitáció a domináns erő, amely vonzza a műholdakat. A Hill-szféra sugara 1,5 millió kilométer, míg a 2023 FW13 körülbelül 2,6 millió kilométeres sugarú.

"Bolygónk szinte semmilyen szerepet nem játszik ennek az objektumnak a mozgásában"

- mondta Alan Harris, a coloradói Boulderben található Űrtudományi Intézet vezető kutatója.

Az objektumot a tudósok először 2023. március 28-án észlelték a Hawaii Haleakala vulkán tetején található Pan-STARRS távcső segítségével, és számos más távcső is megerősítette a létezését. A felfedezés után a szakértők felvették a 2023 FW13-at a Nemzetközi Csillagászati ​​Unió Kisbolygó Központjának listájára. Bár az objektum méretét nem erősítették meg, Richard Binzel aszteroidaspecialista körülbelül 10-15 méter átmérőjűre becsüli.

2023 FW13-nak 365,42 napra van szüksége ahhoz, hogy megkerülje a Napot. Bolygónkkal ellentétben azonban a 2023-as FW13 pályája a Mars és a Vénusz közötti távolság feléig terjed.

Számos ismert kozmikus tárgy repült el már a bolygónk mellett, ezért lehetséges, hogy sokkal több ilyen űrszikla kering a Föld körül. A 2023-as FW13 azonban azért különleges, mer még sokáig a közelünkben marad. A szakértők úgy vélik, hogy ez az objektum i.e. 100 óta van a Föld közelében, és még legalább 1500 évig kering majd bolygónk körül.

Obkec/para

Címkék: aszteroida