Új igazgatója lesz a Csallóközi Múzeumnak és a Galántai Könyvtárnak is

2019. április 11. - 14:32 | Régió

A megyei önkormányzat öt olyan intézmény igazgatójának a kinevezéséről döntött, amely a hatáskörébe tartozik. A Csallóközi és Galántai Könyvtár, a Csallóközi és Galántai Népművelési Központ, illetve a Csallóközi Múzeum igazgatói posztjára is pályázatot írtak ki még februárban.

Új igazgatója lesz a Csallóközi Múzeumnak és a Galántai Könyvtárnak is
A Csallóközi Múzeum (Fotó: Cséfalvay Á. András)

Március végén és április elején zajlottak a meghallgatások, három intézménynél maradt az eddigi igazgató, kettő esetben pedig a leköszönő intézményvezető helyére került új. Két intézménynél mindössze egyetlen pályázó akadt, két másiknál egy-egy jelentkező nem teljesítette a feltételeket, és egyetlen olyan intézmény volt, a Csallóközi Múzeum, ahol szorosnak mondható a közdelem. Lássuk a részleteket.

A Csallóközi Könyvtár igazgatói posztját tavaly ősztől megbízottként már Lacza Ilona foglalja el, a másik pályázó a posztra Szikhart Lajos volt. Április 2-án volt a meghallgatás. A 11 tagú bizottság előtt tesztet kellett írniuk a könyvtárakkal és a megyékkel kapcsolatos törvénykezésből, ám az összesen megszerezhető 230 pontból ez nyomta a legkevesebbet a latba, mindössze 10 pontot ért.

10-10 pontot kaphattak a bizottsági tagoktól egyenként a képzettségük és tapasztalataikból adódó előfeltételekre, míg szintén 10-10 pontot a következő ötéves időszakra (2019-2024) vonatkozó koncepciójukra (összesen 110-110 pont). A megszerezhető 230 pontból pedig legalább 120-at kellett megszerezniük, hogy megfeleljenek és az önkormányzat javaslatot tehessen a kinevezésükre – derül ki a megye weboldalára feltöltött bizottsági jegyzőkönyvből.

A Csallóközi Könyvtár otthona a Csaplár Benedek VMK

Lacza Ilona végül 230-ból 195 pontot szerzett, 87 pontot megszerezve a koncepciójára, míg ellenfele, Szikhart Lajos mindössze 97-et (legtöbbet a koncepción vesztett), amivel nem teljesítette a minimumot.

„Most már jobban érzem a felelősség súlyát, a legközelebbi feladatok már be is indultak”

– jegyezte meg érdeklődésünkre. Kifejtette továbbá, hogy ezen feladatok közt van a szlovákiai magyar lapok feldolgozásának a folytatása, ami 2011-től több oknál fogva szünetelt, emellett irodalmi és más jellegű klubok létrehozása a könyvtár égisze alatt, melyek közül már működik a Felvidéki olvasóklub és a Cicusok gyerek-olvasóklub. A feladatok között említette továbbá a kapcsolatok kialakítását a megyén és határon túl, illetve a reklám és propagáció elmélyítését.

Lacza Ilonát április 17-i hatállyal nevezik ki a könyvtár élére.

A Csallóközi Múzeum igazgatói posztjáról hosszú idő után távozik Zsigmond Tibor, helyére pedig Nagy Iván etnológus, az intézmény eddigi kurátora kerül.

Ennél a pályázatnál volt tulajdonképpen a legszorosabbnak mondható a küzdelem, hiszen a másik jelölt, Deraj Michal is teljesítette a szükséges feltételeket, még ha a megszerzett pontokban végül egyértelmű is volt a múzeum berkeiből érkező Nagy Iván fölénye.

Elsősorban a képzettség és tapasztalat döntött, amire Nagy 30-cal több pontot kapott (95/110), míg koncepcióik között 22 pont volt a különbség (Nagy: 94/110, Deraj: 72/110).

Nagy Iván a városi képviselő-testületben

„A legnagyobb kihívás az, hogy megfeleljünk törvényből adódó kötelezettségünknek, és megvédjük a gyűjteményt. Tehát hogy úgy helyezzük el, hogy a lehető legjobban megóvjuk az állagát, emellett megvédjük a lopás elől is” – reagált megkeresésünkre Nagy Iván. Úgy véli, a múzeum gyűjteményének bizonyos darabjai tárolására szükséges tartós megoldást találni, ehhez viszont pénz kell.

Véleménye szerint emellett fontos modern eszközökkel, interaktív tárlatokkal, új technológiákkal bevonzani a látogatókat a múzeumba. Ami eddigi munkájához képest változást jelent számára, hogy mostantól emberekkel is kell dolgoznia, nemcsak adatokkal.

„Sokan úgy mondják, menedzselni kell a múzeumot, én viszont azt mondanám, el kell érni, hogy tudjanak róla az emberek, és legyenek kíváncsiak, hogy ha valami történik ott” – fogalmazott.

Nagy Iván szintén május 1-től tölti be a múzeumigazgatói posztot.

A Csallóközi Népművelési Központnál egyedüliként pályázott Jana Svetlovská, az „Osveta” eddigi igazgatója. Itt kisebb, kilenctagú bizottság döntött, a megszerezhető 190 pontból pedig 162-őt megítéltek neki. Mind a tapasztalataira és képzettségére, mind a koncepciójára 76-76 pontot kapott a megszerezhető 90-ből.

Jana Svetlovská május 1-jével kezdheti meg újabb 5 éves megbízatási időszakát.

Galántán két intézmény vezetőjéről döntöttek. A könyvtár élén a leköszönő Štefan Pollákot Kolek Lívia váltja, aki egyedüli pályázóként rettentő magas pontszámot szerzett a meghallgatáson. A képzettségért a maximális 110-et, míg a koncepciójárért 107-et. Kolek Lívia május 1-től foglalhatja el az igazgatói posztot, amit egyébként korábban már betöltött.

A Galántai Népművelési Központ élén továbbra is Knapp Margit marad, ellenfele, Barczi Katalin ugyanis nem teljesítette a pontokra vonatkozó feltételeket, 190-ből mindössze 72 pontot szerzett, míg Knapp 147-et.

Ezzel nem ér véget a pályázatok sora, hiszen a megye hatáskörébe tartozó számos középiskola, szakközépiskola igazgatói posztjáról is dönteni kell, erre a közeljövőben szintén sor kerül.

(SzT)