Új intézkedések vonatkoznak a külföldre ingázókra: a munkáltatói igazolás mellett negatív koronavírustesztet is fel kell mutatniuk

2020. április 17. - 15:55 | Belföld

Igor Matovič kormányfő és Ján Mikas tisztifőorvos pénteken délután tartott sajtótájékoztatót, amelyen bemutatták a Központi Válságstáb intézkedéseinek frissítéseit.

Új intézkedések vonatkoznak a külföldre ingázókra: a munkáltatói igazolás mellett negatív koronavírustesztet is fel kell mutatniuk
Fotó: TASR

A legjelentősebb változások a külföldre ingázókat, valamint azokat érintik, akik külföldről térnek vissza Szlovákiába.

A jelenlegi határozat szerint kötelezően állami karanténba kell vonulnia annak, aki belép Szlovákia területére – vannak azonban bizonyos kivételek. A pénteken ismertetett módosítás szerint már nem kell állami karanténba mennie annak, aki igazolást tud felmutatni súlyos egészségi problémáiról, és ehhez egy 48 órán belül készült negatív koronavírustesztet. Ez az intézkedés április 20-tól, hétfőtől lép életbe.

A külföldre munkavégzés céljából ingázókat érintő legfontosabb módosítás május 1-től lép életbe: a munkáltatói igazolás mellett határon fel kell mutatniuk a negatív eredménnyel zárult koronavírustesztjüket, amely 30 napon belül készült. Ez tehát azt jelenti, hogy az ingázóknak 30 naponta teszteltetniük kell magukat.

A kormány pontosította a határtól számított 30 kilométeres távolságot, amelyen belül az ingázók közlekedhetnek: a távolság a legközelebbi működő határátkelőhelytől számítva 30 kilométer közúton (nem pedig légvonalban).

Változnak a külföldről hazatérő szlovák állampolgárokra vonatkozó intézkedések is, azoknak a személyeknek ugyanis, akik külföldről utaznak haza Szlovákiába (nem ingázók), legalább 72 órával a szlovák határ átlépése előtt kötelezően regisztrálniuk kell magukat a külügyminisztérium weboldalán. Ez lehetővé teszi, hogy pontos időpontot kapjanak a határon való áthaladásra, így ott a többi várakozóval szemben elsőbbséget élvezhetnek, amennyiben ezt az időpontot betartják.


(DenníkN)