Új Ipoly-híd építéséről írt alá szerződést Érsek Árpád és Palkovics László

2019. május 28. - 17:14 | Belföld

Érsek Árpád közlekedési és építésügyi miniszter, valamint Palkovics László, Magyarország innovációs és technológiai minisztere ellenőrizte az új Duna-híd építési munkálatait kedden délelőtt. A közúti híd a szlovákiai és a magyarországi Komárom városokat köti majd össze. A két ország közös projektje az EU Európai Hálózatfinanszírozási Eszközéből származó forrásokból valósul meg.

Új Ipoly-híd építéséről írt alá szerződést Érsek Árpád és Palkovics László
Fotó: a szerző

Az új híd 200 méterrel a meglévő vasúti hídtól nyugatra épül. Komáromban jelenleg a gépkocsi-közlekedést csak az 1892-ben emelt Erzsébet híd szolgálja. Az új híd aszimmetrikus lesz, 90 méteres magasságú, egyetlen pilonnal és tartókábelekkel, két menetsávos főút vezet majd át rajta. A hídhoz kapcsolódó bekötőutakat mindkét ország saját hatáskörben építi. A szlovák oldalon egy 600 méter hosszú, kétsávos útszakasz épül, amely körforgalommal kapcsolódik az I/63-as útra.

A projekt teljes költségvetése több mint 117 millió euró. Szlovákia az EU alapjaiból több mint 47 millió eurót kapott, Magyarország több mint 52 millió eurós hozzájárulással számolhat.

Érsek Árpád kiemelte, a közlekedők 2020 tavaszán vehetik birtokba az új komáromi Duna-hidat.

Miután az építkezési munkálatokat a magyarországi és a szlovákiai oldalon egyaránt ellenőrizték, Érsek Árpád és Palkovics László aláírták az Ipolyhídvégen megépülő hídról szóló kormányközi egyezményt.

A hidat a második világháború során lerombolt régi híd eredeti helyén építik meg, és a személygépkocsi-forgalom, a 3,5 tonnánál könnyebb tehergépkocsi-forgalom, valamint a gyalogosok és a kerékpározók részére épül.

Az építkezés tervezett, Szlovákiára eső költsége 1 276 324 euró.

A híd építésének finanszírozása az Interreg V-A Szlovákia–Magyarország 2014–2020 határon átívelő együttműködési program segítségével, illetve Besztercebánya megye hozzájárulásával valósul meg.

A szerződés aláírása után Érsek Árpád elmondta, az Ipoly folyón valamikor 47 határhíd helyezkedett el, ám a háborút követően ezek tönkrementek. „A magyar féllel való közös programunk célja, hogy a lehető legtöbb helyen határmetszési pontokat hozzunk létre, vagyis, hogy átjárókat építsünk ki. Éppen ezért írtuk alá ma is az Ipolyhídvégen épülő hídról szóló törvényt, valamint további négy híd építését tervezzük”– emelte ki a miniszter, majd köszönetét fejezte ki Palkovics László irányába, amiért létrejöhetett az együttműködésük.

Palkovics László, Magyarország innovációs és technológiai minisztere kifejtette véleményét, miszerint a megtekintett Duna-híd nagy segítségére lesz a környéken élőknek, hiszen általa könnyebben át tudnak jutni egyik országból a másikba. Szintén említést tett továbbá a négy tervben lévő hídról, melyből elmondása szerint némelyek építése akár még idén elkezdődhet, így 3-4 év múlva már használhatjuk is őket.

A magyar-szlovák határon 2018 áprilisában négy, helyi közúti kapcsolatokat segítő híd részesült uniós támogatásban az Interreg Program keretében. A két szaktárca kidolgozta a hidak megépítéséhez szükséges nemzetközi szerződéseket, amelyek közül hármat már aláírtak, így a Dunakiliti-Doborgaz közötti gyalogos-kerékpáros hídról, az Ipolydamásd-Helemba közötti Ipoly-hídról és az Őrhalom-Ipolyvarbó közötti Ipoly-hídról szólót.

Érsek Árpád a hidak építésének miértjéhez hozzáfűzte, „idegenforgalmi szempontból is fontosak ezek az átkötő hidak, valamint gazdasági oldala egyaránt van, hiszen a híd gazdaságilag is összeköti a két országot.”

SzC