Új kereskedelmi és lakóövezetek jöhetnek létre Dunaszerdahelyen, de akad, aki szerint itt lesz az új Gáza

2023. december 19. - 13:39 | Régió

A városi képviselő-testület legutóbbi ülésén szűk többséggel fogadta el a területrendezési terv benyújtott módosításait. A benyújtott kérvényeknek csak egy részét hagyták jóvá maradéktalanul, további kérvénycsoportot pedig részben. Akadtak képviselők, akik nemtetszésüknek is hangot adtak.

Új kereskedelmi és lakóövezetek jöhetnek létre Dunaszerdahelyen, de akad, aki szerint itt lesz az új Gáza
Illusztráció - archív felvétel - Cséfalvay Á. András

„Ez egy komoly dokumentum, amely hosszú és rövid távra is meghatározza a város fejlesztését. Számos rossz példa van erre, például Vörösmajor (Hviezdoslavov), ahol a többszörösére duzzadt fel a település lakosainak száma, és a főváros szatellittelepülésévé alakult. Ha a testület minden egyes benyújtott javaslatot jóváhagyna, akkor Dunaszerdahely is erre a sorsra jutna” – vélekedett a polgármester a területrendezési terv módosításáról.

Hozzátette, az R7-es Egyházgelléig történt megépüléssel lukratív helyszínné tette Dunaszerdahelyt is, de ha koncepció nélkül mennének bele a fejlesztésekbe, annak nem lenne jó vége, ezzel szemben viszont ha minden kérvényt elutasítanának, akkor a város megállna a fejlődésben.

„A két véglet között kell megtalálni az egyensúlyt, amely biztosítja a fejlődést, ugyanakkor nem teszi Dunaszerdahelyt Pozsony elővárosává. A javaslat, ami a testület elé került, elsősorban szakmailag közelíti meg a témát” – folytatta a polgármester.

A javaslatban három részre bontották a kérvényeket. A 104 kérvény közül 58 elutasítását javasolták, a többi egy részét részben, a többit pedig teljes mértékben történő elfogadásra.

A képviselők közül többen nem értettek egyet mindezzel. Közülük Szelle Erika (független) hangot is adott ennek. Mint mondta, azért nem tartja jónak ezt a javaslatot, mivel túl sok, négy év alatt benyújtott kérvényről kell egy csomagban dönteni, és szerinte ez így nincs alátámasztva kellőképpen.

Szelle Erika

„A tejedi városrészben például készülne egy ipari zóna, amire talán már nincs is igény, de plusz négy hektár termőföldet beáldoznánk érte, hogy 17 méter magas épületek épüljenek. Ebben a városrészben pedig már van húsz hektárnyi ipari terület, amit senki nem használ” – fogalmazott.

Ugyancsak példaként említette a kisudvarnoki úti temetőnél javasolt módosítást, mely a temetőbővítést célozza, de van olyan telektulajdonos, akinek négyszintes épület építését engedélyezik. Úgy véli, a felelsősségteljes döntéshozatalhoz arra volna szükség, hogy az egyes javaslatokat különválasszák és egyenként szavazzanak róluk.

A polgármester azzal vágott vissza, hogy amikor Szelle Erika a városházán vezette az építésügyi főosztályt, akkor is ilyen módon módosították a területrendezési tervet, noha akkor ezt nem kifogásolta. „Szakmai kérdéseknél kikértem a véleményét, nem hiszem, hogy felülbíráltam volna. Más évet írunk, lehet közben megváltozott a véleménye” – fűzte hozzá.

Szelle Erika erre úgy reagált, hogy nem a véleménye változott meg, csak túl nagynak tartja azt a csomagot, amiről egyszerre kell dönteni.

Hájos Zoltán az ollétejedi iparral kapcsolatban pontosított, hogy ott vállalkozói zóna alakulhat, és úgy véli, hogy az ilyen kezdeményezéseket a munkahelyteremtés miatt támogatni kell, különösen úgy, hogy az önkormányzatnak is nagyobb bevétele származik az ingatlanadóból.

Hozzátette, hogy a területrendezési tervet emellett még az állami szerveknek is jóvá kell hagyniuk, tehát nem biztos, hogy ez a végleges verzió.

Nagy Iván

Aki még hangot adott nemtetszésének a módosításokkal, leginkább a lakóövezetek felduzzasztásával kapcsolatban, az Nagy Iván volt a Szövetség-frakcióból. „Az ilyen jellegű városfejlesztés ideje már lejárt. Annak a városfejlesztésnek, hogy folyamatosan bővül a város és előre akar menni, emberanyagot vesz fel” – szögezte le.

Hozzátette, akadnak önkormányzatok, amelyek már véget vetettek annak, hogy zöld területeket, termőföldeket minősítsenek át lakóövezetekké.

„A városnak is el kell ezen gondolkodni, mert olyan övezeteket fogunk létrehozni, ami a második Gáza lesz” – húzta alá Nagy Iván, utalva arra, hogy más nemzetiségű lakónegyedek alakulhatnak, amelyek kulturális, etnikai és nyelvi változásokat hoznak a város életébe.

„Annak idején, mikor ide telepeseket hoztak, az állam vállalta, hogy azért hozzák ide, hogy megtörjék az etnikai egységet. Mi most magunk csináljuk ezt, alájátszunk ennek a dolognak. Ezzel le kell állni” – vélekedett.

A szavazáson végül megmutatkozott a képviselő-testület megosztottsága ebben a témában, a javaslatot ugyanis a jelenlévő 19-ből csak 11 képviselő támogatta.

A következőkben mutatunk néhány felvételt a területrendezési terv JAVASOLT módosításaiból (nem mindegyiket hagyta jóvá a testület:

  • A teljes javasolt és elfogadott területrendezési terv megtalálható a városháza oldalán (ITT - 9. önkormányzati ülés, 189-es számú programpont), benne a teljesen vagy részben jóváhagyott és elutasított módosítások listájával

Az ollétejedi polifunkciós, kereskedelmi és szolgáltatási zónára kijelölt terület (nagy kockás) - részben lett jóváhagyva, a lakott területek felé izolációs zöld sávval, illetve 17 méterben maximalizált épületmagassággal.

Lakó- és rekreációs övezet (narancssárga, csíkos), továbbá lakóházas (sötétebb rózsaszín) és családi házas (halvány rózsaszín) övezet a Bősi út környékén - ezek közül csupán a 43-as javaslatokat hagyták jóvá részben (a 3-as, 54-es, 55-ös és 78-as javaslatokat elutasították.

Kereskedelmi, szolgáltatási (nagy kockás), illetve családi házas és kényelmi szolgáltásokat magába foglaló (kis kockás) övezet a Galántai és a Kürti út között (a Kürti útnál a 12-es, 18-as és 70-es számú javasltokat eutasítoták, a 60-ast, illetve a Galántai út menti indítványokat némi módosítással fogadták el)

A kisudvarnoki úti temetőnél kialakított zöld övezet (valószínűleg temetőbővítésre), valamint lakóházas (sötét rózsaszín) és családi házas (halvány rózsaszín) lakóövezetek a Kisudvarnoki út és a Sport utca, valamint az új északi átkötőút mentén. (Az 57-es és 59b jelzésű javaslatokat elutasították, a 97-es, 98-as városi, illetve 67-es és 69-es magán javaslat elfogadva, a többi pedig módosításokkal.

Családi házas lakó- és kényelmi szolgáltatási övezetek a Garden Towntól és a Csigéry utcától keletre (módosításokkal fogadták el a beépítendő területekre vonatkozó javaslatokat)

Családi házas lakóövezetek (halvány rózsaszín) a Reptér utca mentén és a Szabó Gyula utca végén, Hodos irányában. (Sárgával a sikabonyi sportpálya) - itt lényegében az összes beépítendő területre vonatkozó (rózsaszínű) javaslatot elutasították.

(SzT)