Új kórházi pavilon épülhet, a megye már jóváhagyta a tervet, még a minisztérium jóváhagyására várnak

2021. december 1. - 11:31 | Régió

Új kórházi pavilont építene a Svet zdravia Rimaszombatban, amely jelenleg is üzemelteti a helyi kórházat. A terv megvan, ugyanolyan kórházépületet kapna Rimaszombat is, mint amilyet a társaság Nagymihályban épített. A megvalósításhoz viszont még kell az egészségügyi minisztérium beleegyezése is.

Új kórházi pavilon épülhet, a megye már jóváhagyta a tervet, még a minisztérium jóváhagyására várnak
Az új kórházépület vizualizációja (Forrás: Svet zdravia)

Új kórházépületet kaphat a rimaszombati kórház, ha az egészségügyi minisztérium is beleegyezik. Besztercebánya megye közgyűlése egységesen megszavazta a terv támogatását. „A képviselők azt erősítették meg, hogy a megye bekapcsolódik majd azokba a projektekbe, amelyeket a Svet zdravia – az uniós támogatás elnyerése esetén – a megyében meg akar valósítani” – tájékoztatta a Paramétert Tomáš Kráľ, a Svet zdravia szóvivője.

70 millióból 279 ágyas pavilon

Az új épület a kórház B pavilonjának helyén épülne fel, amelyet még az 1990-es években kezdtek építeni, de sohasem adták át.

„Olcsóbb lebontani az elavult épületet és újat építeni, mint a régit felújítani és egy modern kórház igényeinek megfelelően átalakítani” – magyarázta a tervet Juhász Péter, a rimaszombati kórház sebészeti osztályának főorvosa, a Szövetség megyei képviselője.

Az új kórházépület 70 millió eurós költségvetésből készülne el. „Ez már tartalmazza a kórházi felszerelést is, az utolsó lámpaizzóig” – mondta Juhász a Szövetség rimaszombati sajtótájékoztatóján. A főorvos szerint most már az egészségügyi minisztériumnak kell lépnie.

A Svet zdravia bízik benne, hogy a kórházépítési terve elnyeri a minisztérium támogatását, és ez lehetővé teszi, hogy igénybe vegyék az Európai Unió Újjáépítési Alapjából Szlovákiába érkező forrásokat. Az alap forrásait nagyon gyorsan, legkésőbb 2026-ig fel kell használni, de a Svet zdravia kész tervekkel rendelkezik: a nagymihályi kórház tervei alapján építenék meg a rimaszombatit is. A nagymihályi kórházat néhány éve adta át a társaság. „A nagymihályi projektet egyszerűen megvalósíthatjuk olyan rövid idő alatt is, mint amilyet a Helyreállítási Alap megkövetel” – jelentette ki a Svet zdravia vezérigazgatója, Radoslav Čuha. A fejlesztést követően az új kórház 279 ággyal működhetne.

Megszűnés helyett fejlesztés

A rimaszombati kórház életében viszonylag nagy fordulatot jelentene, ha valóban megkapná az egészségügyi minisztérium támogatását az új pavilon felépítéséhez. Néhány hónapja – az akkor nyilvánosságra került nem hivatalos információk alapján – még a kórház fokozatos leépítése fenyegetett, a kórházreform ugyanis a legalacsonyabb, közösségi szintű kórházak közé sorolta volna. Ezzel a legtöbb osztálya bezárt volna, jobbára csak utókezelésekre és kisebb beavatkozásokra lett volna lehetőség az intézményben. A megmentéséért indított petíciót több mint negyvenezren írták alá. Az azóta megjelent – ugyancsak nem hivatalos – információ alapján a kórház várhatóan megmenekül, regionális besorolást kap, ami a jelenlegivel azonos vagy kicsit magasabb szintű működést tesz lehetővé.

A projekt sorsa legkorábban jövőre dőlhet el, egyelőre ugyanis még a pályázati felhívást sem tették közzé, amire a Svet zdravia pályázhatna. A Helyreállítási Alap forrásai egészségügyi célú felhasználásának feltétele azonban a kórházreform elfogadása, amelyről jelenleg tárgyal a parlament.

A rimaszombati kórház bővítésének tervéről az egészségügyi minisztérium még nem akar nyilatkozni. „A Helyreállítási Alap pénzügyi forrásainak felhasználásáig még sok lépés van hátra, beleértve a kórházreform elfogadását is, ezért még korai erről a kérdésről beszélni” - válaszolta a szaktárca a Paraméter kérdésére.

- lpj -