Új korszak kezdődött mától az üzletekben, vége a centek hosszas számolgatásának

2022. július 1. - 08:17 | Belföld

Július 1-től a készpénzben történő fizetésnél a végösszeget 5 centre vagy tízesekre kerekítik, de továbbra is érvényes fizetőeszközök maradnak az egy- és kétcentesek.

Új korszak kezdődött mától az üzletekben, vége a centek hosszas számolgatásának
Fotó: TASR - illusztráció

A kerekítés nem vonatkozik a bankkártyás fizetésre, illetve a mobiltelefonnal, okosórával való fizetésre. Emellett továbbra is lehet fizetni 1 és 2 centesekkel is, így azokat nem szükséges beváltani – tájékoztatott a Szlovák Nemzeti Bank (NBS).

„Az 1 és 2 centes 2022. július 1-je után is törvényes fizetőeszköz marad, kötelező azokat elfogadni a fizetésnél” – hangsúlyozta a jegybank.

Ugyanakkor továbbra is érvényes az a rendelet, hogy fizetésnél egyszerre maximum 50 érmét kötelesek elfogadni a pénztárnál. Ez alól csak az NBS, a bankok és más pénzügyi szolgáltatók, valamint a posta képez kivételt.

A kerekítést nem az egyes termékekre, hanem az egész vásárlás összegére alkalmazzák majd. Ha például a végösszeg egy vagy két centre végződik, akkor lefelé kerekítenek majd. Három, négy, öt, hat és hét centre való végződésnél öt centre kerekítenek, nyolc és kilencnél pedig felfelé.

Kombinált fizetésnél csak a készpénzzel fizetett részt kerekítik, például amikor valaki kártyával fizet, a maradék összeget pedig készpénzzel, vagy ha étkezési utalvánnyal és a maradék összeget készpénzzel.

Ezt a kerekítési eljárást már Finnország, Hollandia, Belgium, Írország és Olaszország vezette be az eurózónában. A többi tagállamban visszaadhatnak a fizetésnél 1 és 2 centeseket.


(TASR/para)