Új légzésfigyelő berendezéseket kapott a galántai kórház újszülött osztálya

A galántai Egészség Világa kórház újszülött osztálya tíz új légzésfigyelő berendezést kapott a Kereszteződés Alapítványtól 990 euró értékben.

A berendezés figyeli az újszülött légzését, veszély esetén pedig jelez, így a segítségével akár a bölcsőhalál (SIDS) is megelőzhető.

Alexandra Pavlovičová, a kórház igazgatója szerint a berendezés segítségével még időben felismerhetik a légzési rendellenességeket, a légzésfigyelő ugyanis hang- és fényjelzést ad le, ha valami gond van az újszülöttel. A kórház emellett érdeklődés esetén otthoni használatra is kölcsönzi a berendezéseket az anyukáknak.

A Kereszteződés Alapítvány célja minden szlovákiai kórház újszülött és intenzív osztályát légzésfigyelő monitorokkal felszerelni. „A rendszertelen légzés vagy a légzéskihagyás a gyermek egy éves koráig bármikor jelentkezhet. Sok esetben ezek a tünetek a bölcsőhalál-szindrómával függenek össze, amelyet azonban sajnos az orvosok már csak a halál beállta után tudnak megállapítani“ – mondta Táňa Tomasch, az alapítvány igazgatója, hozzátéve, hogy a bölcsőhalál a teljesen egészséges gyermekeket is érintheti, és jelentkezhet a gyermek álmában, minden előző tünet vagy jel nélkül.

A bölcsőhalál pontos okai egyelőre nem ismertek, nagy valószínűséggel azonban a terhesség alatt a légzés irányításában bekövetkező zavar okozza. Kockázati tényezőnek számít, ha az anya a terhesség alatt dohányzik, illetve ha a gyermek alacsony súllyal jött a világra. Emellett kockázati tényező lehet a levegő szabad átjárásának az akadályozottsága, a gyermek túlhevülése, a légzőszervi megbetegedések, de minden olyan fertőzéssel, lázzal és hányással járó állapot is, amely legyengíti a gyermek immunrendszerét.


(TASR)