Új madárfaj fészkel az Ipoly mentén

2019. május 24. - 20:44 | Régió

Új madárfaj bukkant fel az Ipoly mentén, az ornitológusok egy énekes hattyú (Cygnus cygnus), más nevén sárgaorrú hattyú párt fedeztek fel a Losonci járás területén – tájékoztatta a TASR-t a Szlovák Ornitológiai Társaság (SOS/BirdLife).

Új madárfaj fészkel az Ipoly mentén
Illusztrációs felvétel (AP Photo)

„Az énekes hattyú felbukkanása Szlovákia déli részén azt jelzi, hogy elszaporodott az európai populációja. Az Ipoly magyarországi oldalán, az Ipoly völgyi madárvédelmi területen már 2018-ban fészkelt két hattyúpár” - magyarázta Marian Mojžiš, az SOS/BirdLife tagja.

Az ornitológusokat lázba hozta az új madárfaj felbukkanása, ugyanis az énekes hattyú eddig csak Észak-Európa és Ázsia északi részeinek mocsaras területein költött.

A hattyúfaj a boreális, vagy szubpoláris zónában őshonos, Izlandtól Eurázsia északi részén át Északkelet-Szibériáig. Az előző évtizedekben jelentősen csökkent a faj állománya, főleg a vadászat következtében.

„Viszont az utóbbi időben egyre több európai országban bukkan fel. Lengyelországban már 120–130 pár költ, Magyarországon először 2005-ben látták, Csehországban 2017-ben” - magyarázta az ornitológus.

Az énekes hattyú alig valamivel kisebb a tájainkon honos bütykös hattyúnál.

TASR