Új megállapodás születik a tanári fizetésemelést illetően

2017. július 23. - 09:18 | Belföld

Peter Plavčan oktatásügyi miniszter pénteken Pavol Ondekkel, az Oktatási és Tudományos Dolgozók Szakszervezetének (OZPŠaV) elnökével tárgyalt egy kompromisszumos javaslatról a tanárok fizetésének megemelésével kapcsolatban.

Plavčan elmondása szerint a tanárok fizetését érintő kérdésben a megállapodáshoz közelítenek. A tárgyalások végleges eredményeiről az oktatásügyi miniszter a hétfői kormányülés után fog tájékoztatni.

A szakszervezet azt szeretné, hogy a jövőben a kollektív megállapodás szerint a pedagógusok fizetésének emelése minimálisan akkora összegben történne meg, amekkorában a kormányprogramba belefoglalták. A nem pedagógusi alkalmazottak esetében pedig azt szeretnék, ha szisztematikusan változtatnának fizetésükön.

A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) a csütörtöki tárgyaláson elfogadta a tanárok fizetését érintő javaslatot. Ezzel az oktatásügyi minisztérium rendeletjavaslatára reagáltak, amely szerint a tanárok fizetését szeptember 1-től 6 százalékkal emelnék meg.

A ZMOS eddigi kijelentése szerint támogatta a regionális iskolában történő évi 6 százalékos fizetésemelést, ami 2018. január 1-től lépett volna érvénybe. Az idei szeptemberi 6 százalékos emeléssel azonban már problémái akadtak.

A ZMOS tagjai azonban végül abban egyeztek meg, hogy nem támogatják a kétszeres tanári fizetésemelést, azt azonban elfogadták, hogy idén szeptember 1-től a következő két éven keresztül hat százalékkal emeljék a béreket.

aktualne.sk/para