Új nevek is felbukkannak a politikusok megbízhatósági listáján – egyikük az összes kormánypárti politikust megelőzi

2022. szeptember 27. - 14:02 | Belföld

A legmegbízhatóbb szlovákiai politikus továbbra is Zuzana Čaputová államfő és Peter Pellegrini, a Hlas-SD elnöke – derült ki az Ipsos felméréséből, amelyet a Denník N megrendelésére készítettek.

Új nevek is felbukkannak a politikusok megbízhatósági listáján – egyikük az összes kormánypárti politikust megelőzi
Ivan Korčok korábbi külügyminiszter (Fotó: TASR)

Čaputovában a megkérdezettek 43,6 százaléka bízik, Pellegriniben 34,4 százalék.

A harmadik helyen a Smer-SD elnöke, Robert Fico áll 29,5 százalékkal. Az exkormányfő népszerűsége az utóbbi időszakban a Focus felmérései alapján is nőtt.

Míg a népszerűségi lista első helyén rendre ugyanazok a nevek szerepelnek, a felmérésben most megjelent két név, akikről eddig nem kérdezték az embereket – Ivan Korčokról és Mikuláš Dzurindáról van szó.

A korábbi SaS-jelölt külügyminiszter Ficón és Pellegrinin kívül minden más politikust megelőzött a listán, Eduard Heger kormányfőt is – egészen pontosan 27 százalék szavaz neki bizalmat.

Korčokot közvetlenül a miniszterelnök követi 26,8 százalékkal, majd következik Boris Kollár (24 százalék) és Richard Sulík (23 százalék).

Mivel az elmúlt napokban Mikuláš Dzurinda megszellőztette, hogy visszatérhet a politikába, így ő is szerepelt a felmérésben. A korábbi kétszeres miniszterelnök a népszerűségi listán csupán a 10. helyet foglalja el – az ő esetében elsősorban a bizalmatlansági arány magas, konkrétan 68 százalékos.

Dzurinda alatt kapott helyet Milan Uhrík, a Republika elnöke (17 százalék), őt követi Marian Kotleba (15 százalék) és Veronika Remišová (14,7 százalék). Az OĽaNO elnökében, Igor Matovičban a megkérdezettek mindössze 10,5 százaléka bízik, közel 70 százalék viszont az ellenkező véleményen van róla.

A lista utolsó helyén a Szövetség elnöke, Forró Krisztián áll – neki a megkérdezettek 5,2 százaléka szavaz bizalmat, az ő eredményét azonban elsősorban az befolyásolta, hogy a válaszadók 49,5 százaléka nem ismerte.


(DenníkN)