Új óvodát adtak át Dunatőkésen

2018. szeptember 10. - 17:27 | Régió

A tavalyi évben 58, idén 72 óvodát újítottak fel Dél-Szlovákiában. Köztük volt már számos olyan intézmény, melyek ünnepélyes átadásáról beszámoltunk. Hétfőn egy olyan csallóközi községben adtak át új óvodát, ahol nem felújították azt, ám az újépítésű intézmény szalagját vágták át.

Új óvodát adtak át Dunatőkésen
Ünnepélyes szalagátvágás gyerekekkel - végül is az övék lesz az épület (A szerző felvételei)

Dunatőkésen bizony volt óvoda, ám az a helyi kultúrházban működött, ideiglenesen, immár 12 éve. Ezért is határozott úgy a helyi önkormányzat és Csiba Mária polgármester asszony, hogy megpályázzák egy új intézmény építését. Sikeres is lett a beadványuk, a magyar kormánytól 46 millió forintot, közel 150 ezer eurót kaptak egy új óvoda felépítésére.

„A helyhiány is hozzátett a tervekhez, ugyanis egy 700 lakosú falunak, mint Dunatőkés, azért kultúrházra is szüksége van. Az óvodába pedig jelenleg 24 gyermek jár, akiknek évről évre nő a számuk. Szerencsére nagyon sok fiatal érkezik a faluba, akik itt telepednek le, ez abból is látszik, hogy idén 11 gyermek született eddig a községben.


Az óvodások ünnepi műsora az udvaron

Mind a lakosságszámot, mind pedig az óvodások számát tekintve növekszünk” mondta mosolyogva Csiba Mária.

Az óvoda épülete áll, a gyerekek elfoglalták azt, ám a külső borításra már nem futotta a támogatásból, így azt a község kasszájából fedezi az önkormányzat. „A külső szigetelésre, illetve az apróbb munkálatokra a falu még 8-10 ezer euróval kell, hogy beszálljon” szögezte le a faluvezető.


Csiba Mária polgármester asszony ünnepi beszéde

Az ünnepélyes átadón beszédet mondott Menyhárt József MKP-elnök is, aki hangsúlyozta, reméli, hogy azok a gyerekek, akik ma ebbe az intézménybe járnak, a gyermekeiket és az unokáikat is ide íratják majd. „És nekünk, csallóközi magyaroknak nem véletlenül szánta a teremtő ezt a területet, Tündér Ilona szigetét, ahogy mi nevezzük, Kukkóniát, ahogy valaki másként mondja, ezt a tájékot, ezt a tejjel-mézzel folyó és a szívünknek oly kedves vidéket. A mi dolgunk, hogy benépesítsük, a mi magyarul beszélő gyermekeink és unokáink vigyék tovább ennek a térségnek a jó hírét” közölte Menyhárt.

A dunatőkési óvoda 1964-ben nyitotta meg először kapuit, akkor Krüger Irén indította. Elmesélte, hogyan is indult az oktatás, milyen nehézségekkel és segítséggel sikerült végül megnyitni a dunatőkési óvodát. Akkor, 54 évvel ezelőtt és most, 2018-ban is ott állt, amikor átadták az óvoda épületét.

(alsa)

Címkék: Dunatőkés, óvoda