Új parkolót építenek a vasútállomáson Pozsonyivánkán

2019. október 17. - 13:01 | Régió

Az új pozsonyivánkai (Ivánka pri Dunaji) gyűjtőparkoló elsősorban a fővárosba vonattal közlekedő utasoknak kedvez majd. Az előreláthatóan fél év alatt megvalósuló építkezést ma Érsek Árpád közlekedési és építésügyi miniszter a Szlovák Állami Vasutak képviselőivel közösen nyitotta meg. A projekt az EU Integrált Infrastruktúra Operatív Programjának segítségével valósulhat meg.

Új parkolót építenek a vasútállomáson Pozsonyivánkán
Fotók: mindop

„Egyre többen választják a főváros környezettudatosabb, tehát vonattal történő megközelítését. Ehhez kell tehát igazodniuk a vonatoknak és állomásoknak is, de leginkább a parkolásra szolgáló felületekkel kell kezdeni valamit, hogy az emberek ne a mezőkön hagyják autóikat. Bazin (Pezinok) után Pozsonyivánka a második gyűjtőparkoló, melyet uniós pénzekből finanszírozunk. Szeretnénk folytatni az ilyen projekteket, hiszen ez az egyetlen lehetőség arra, hogy a túlterhelt utakat felszabadítsuk és védjük környezetünket“ - mondta Érsek Árpád közlekedési és építésügyi miniszter.

A parkolóban 158 férőhelyet alakítanak ki az autók számára, és 80 kerékpárállvány is helyet kap. A területet a teljes kivilágítás mellett elektronikus kamerarendszerrel figyelik majd, az érkezők pedig elektronikus kijelzőtáblákon tájékozódhatnak majd a vonatok indulásáról.

A szlovák vasutak és a kivitelező által aláírt szerződés szerint a pakoló megépítése 1,7 millió euróba fog kerülni. A gépjárművezetők 2020. áprilisától vehetik igénybe a gyűjtőparkolót.

A jelenleg Bazinban épülő hasonló gyűjtőparkolót novemberben tervezik átadni. A közeljövőben Nové Košariská illetve Zohor állomások környékén valósulhatnak meg hasonló projektek, melyek szintén az Integrált Infrastruktúra Operatív Program segítségével jöhetnek létre.

Pozsony vonzáskörében az utóbbi időben Svätý Jur és Malacky városokban létesítettek átszálló állomásokat, ezek a busz- és vonatok közötti átszállások megkönnyítését szolgálják, valamint parkolási lehetőséget kínálnak a személyautó-vezetőknek és a kerékpárosoknak.


(para)