Új rehabilitációs tornateremmel bővült a légi Vitalita Egészségközpont

2021. november 26. - 09:45 | Régió

Egy határon átnyúló projektnek köszönhetően új rehabilitációs tornateremmel bővült a légi Vitalita Egészségközpont. A terem az „A” pavilon negyedik emeletén kapott helyet.

Új rehabilitációs tornateremmel bővült a légi Vitalita Egészségközpont
Fotók: Barak Eszter - Továbbiakért kattints!

Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Intézményközi egészségügyi együttműködés a Vitalita és a Paeok (Petz Aladár Egyetemi Kórház, Győr) kórházak között elnevezésű projekt keretén belül sikerült kialakítaniuk az új termet, mely olyan eszközökkel lett felszerelve, melyek nagyban elősegítik a Vitalita központ pácienseinek felépülését.

A tornatermet az agyvérzés után lévő betegek fogják használni, akiknek nagy szüksége van a rehabilitációra. A terem helyén azelőtt egy kihasználatlan terasz volt, ami most egy kiemelten fontos funkciót kapott. A betegek gyönyörű környezetben végezhetik el a napi tornagyakorlatokat, hiszen a terem tele van ablakokkal, ahonnan csodás kilátás nyílik a természetre.

Július Slovák igazgató

„A célunk az volt, hogy az agyvérzést szenvedő pácienseink könnyedén eljuthassanak a tornaterembe. Eddig a földszintre kellett liftezniük, ami nem volt a legideálisabb a számukra. Mostantól viszont a szobájukhoz közeli teremben végezhetik el a felépülésükhöz szükséges gyakorlatokat. Az egészségügyi eszközökön kívül, úgy gondolom a kellemes kilátás is elősegíti majd a felépülésüket. Hiszen nem mindegy, milyen környezetben folyik a rehabilitáció” – mondta el a központ igazgatója, Július Slovák.

Ez a megoldás a jelenlegi járványhelyzet miatt is pozitív, hiszen általa teljesen el tudják egymástól különíteni az egyes emeleteken fekvő betegeket. Az új tornaterem továbbá baktériumölő és klímaberendezéssel is fel van szerelve.

„A filozófiám az, hogy aki bottal a kezében jön ide a Vitalitába, az is úgy sétáljon ki tőlünk, akár egy huszár.

Ehhez pedig szükség van megfelelő kezelésekre és felszerelésre. Önerőből azonban nem tudnánk mindezt megvalósítani, ezért is örülünk nagyon a támogatásnak” – jegyezte meg az igazgató. A rehabilitációs tornatermet összesen 399 357,65 euróból szerelték fel, amiből csupán 5%-ot kellett magának a központnak finanszíroznia.

A pályázatokról döntő bizottság tagjai közt volt Nagyszombat megye alelnöke, Berényi József is, aki elmondta, személy szerint nagyon örül annak, hogy a légi központ sikeres projektet tudhat a magáénak. „Az intézmény sikeres múlttal rendelkezik, így könnyű volt a pályázatukat átültetni a valóságba. Minden feltételt teljesítettek, amely szükséges volt ahhoz, hogy a bizottság ezt megszavazza. Az ilyen egészségügyi berendezések önerőből való megvásárlása nagyon megterhelő lenne a Vitalita számára, ezért nagyszerű dolognak tartom, hogy Uniós forrásokból támogatásra leltek” – húzta alá Berényi.

(SzC)