Új részleg nyílik a Vitalita egészségközpontban

2019. május 20. - 16:47 | Régió

Új részleggel bővül a légi Vitalita egészségközpont, melynek ünnepélyes megnyitójára május 21-én kerül majd sor. Egy speciális rehabilitációs osztályt nyitnak, melyen az agyi érkatasztrófa után lévő betegek felépülését lesznek hivatottak kezelni.

Új részleg nyílik a Vitalita egészségközpontban
Fotók: Farkas Linda - további képekért kattints!

Az intézményt az Általános Egészségügyi Biztosító szólította meg az ötlettel, mondván, kevés rehabilitációs központ működik, s amely az agyvérzéses betegeket kezeli, már nehezen tud több pácienst befogadni. Így óriási igény alakult ki egy ilyen központ létesítésére. „Mi is tudjuk, hogy e betegeknek nagy szükségük van a rehabilitációra, ezért az igazgatóság úgy döntött, megnyitjuk az osztályt”- kezdte Fördős Judit főnővér.

Fördős Judit főnővér

Jelenleg harminc beteget tudnak egyszerre ellátni, tíz háromágyas szoba várja a rehabilitációra szorulókat.

Akadálymentesített szobáik egyaránt vannak, valamint minden szoba külön fürdőszobával és illemhelyiséggel rendelkezik.

Kilenc egészségügyi nővér és hét ápoló gondoskodik majd nap, mint nap az ottlévőkről, illetve több szakorvos látja majd el őket.

Fördős Judit és Jozef Koloň

A betegek rehabilitációs és infúziós kezelésen vesznek majd részt, továbbá igény szerint logopédus fog foglalkozni velük. „Akut agyvérzés után a kórházakban két hétig ápolják a betegeket, utána rehabilitációs központban kell kezelni őket. Amennyiben erre nincs mód, hazakerül az érintett. A szükséges utókezelést biztosítjuk ezentúl mi”- emelte ki a főnővér.

A szakemberek elmondták, az agyvérzést követő egy évben tudnak a legtöbbet segíteni.

Egy év után már kisebb a felépülés esélye, de még mindig lehet javítani a beteg állapotán. „A probléma az, hogy az utókezelést a kapacitás hiánya miatt nagyon későn kapják meg a betegek. Célunk ezen változtatni. Szeretnénk elérni, hogy az akut betegek minél hamarabb megkapják a szükséges rehabilitációs ellátást. Így tudjuk elérni a legjobb eredményt. A minél hamarabbi kezeléssel részben önállóvá tudjuk tenni őket annak érdekében, hogy a mindennapokban minél kisebb mértékben legyenek rászorulva mások segítségére”- húzta alá Bazsó Piroska ápolási menedzser.

Az agyvérzést követő minél hamarabbi rehabilitáción túl a felépüléshez elengedhetetlen, hogy az érintett kellő akaraterővel rendelkezzen. Szükséges, hogy ne keseredjen el, ne veszítse el a gyógyulásba vetett hitét. Együtt kell dolgoznia az orvosokkal és nővérekkel. A betegnek és a szakembereknek egyaránt meg kell tenniük mindent a felépülés érdekében. Csak így lehetséges a gyógyulás.

Bazsó Piroska

A kezelés hossza a beteg állapotától függ, azonban a legtöbb esetben hosszabb időre van szükség a felépüléshez.

Az Általános Egészségügyi Biztosító által a Vitalita központban három hónap biztosított a számukra. A kezelés a beteg állapotától függően több részből áll. Egy fekvőbeteg esetében az első lépés, hogy újra megtanuljon ülni, majd állni, ezt követően pedig járni. A hozzátartozóknak nincs gondja semmire, ugyanis a központ minden szükséges dolgot biztosít, így a gyógyszereket, a higiéniai szereket, a pelenkát is. Nehéz időszak ez nemcsak a betegek, de az őket ápoló nővérek számára is. „Maga az egészségügyi hivatás nehéz dolog. Bele kell élni magunkat mindenki sorsába, át kell érezünk az állapotukat. Lelkileg és fizikailag egyaránt megterhelő munka. Éppen ezért tapasztalt nővérkék látják el a pácienseinket”- mondta Fördős Judit.

Fördős Judit és Bazsó Piroska

A betegség ma már nem válogat, fiatalokat, időseket, nőket és férfiakat egyaránt érint. „A rohanó, stresszes mindennapoknak köszönhetően már a harmincas korosztályt is fenyegeti az agyvérzés.

A Vitalita internetes oldalán megtalálható kérvény kitöltésével és leadásával kerülhet a beteg az osztályra.

A kérvényt szakorvosnak kell kitöltenie, majd az egészségügyi biztosító jóváhagyása után költözhet be a páciens a rehabilitációs központba.

(szCy)