Új stratégiát ismertetett a Covid-19 ellen a WHO, és 23,4 milliárd dollárt kért a megvalósításához

2021. október 28. - 21:36 | Külföld

A kevésbé tehetős országokban a koronavírus-világjárvány ellen folytatott harcra vonatkozó új tervet ismertetett csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO), és 23,4 milliárd dollárt kért a finanszírozásához a következő egy évre.

Új stratégiát ismertetett a Covid-19 ellen a WHO, és 23,4 milliárd dollárt kért a megvalósításához
Illusztrációs felvétel (TASR)

A WHO-nak és partnereinek 23,4 milliárd dollárra van szüksége, hogy segítse a veszélynek kitett országokat, hogy beszerezhessék és alkalmazhassák a Covid-19 elleni eszközöket mostantól 2022 szeptemberéig - olvasható a WHO közleményében, amely hangsúlyozza, hogy ez az összeg minimális a pandémia okozta gazdasági veszteségek és a gazdaság talpraállítási költségei jelentette dollármilliárdokhoz képest.

"A koronavírus-tesztekhez, kezelésekhez és védőoltásokhoz való egyenlőtlen hozzáférés az egész világban meghosszabbítja a járványt, és még veszélyesebb, a betegség ellen jelenleg rendelkezésre álló eszközökkel szemben ellenálló újabb variánsok megjelenésének a kockázatát hordozza magában" - áll még a közleményben.

A 2019 végén Kínában kezdődött, azóta 5 millió emberéletet követelő világjárványnak koránt sincs vége - fejtette ki Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz , az ENSZ egészségügyi szakosított szervezetének főigazgatója csütörtöki genfi sajtótájékoztatóján.

"Mostanáig az egész világban felhasznált tesztek mindössze 0,4 százalékát, illetve a beadott védőoltások csupán 0,5 százalékát alkalmazták az alacsony jövedelmű országokban, annak ellenére, hogy ezek az országok teszik ki a világ népességének 9 százalékát"

- olvasható a közleményben.

A WHO főigazgatója hónapok óta hangoztatja ezt az üzenetet és legalább fél éve kér méltányos összegeket (a fejlődő országok Covid-19 elleni harcának segítésére), de a felhívása mindeddig süket fülekre talált.

Tedrosz megismételte a felszólítását a hét végén Rómában csúcstalálkozón részt vevő G20-csoport (a 19 legfejlettebb ipari ország és az Európai Unió) vezetőihez intézve, kérve, hogy finanszírozzák a csütörtökön ismertetett új stratégiát.

A nagyszabású terv előirányozza egyebek mellett a Merck gyógyszergyár által gyártott, a Covid-19-betegség enyhe és közepes formái esetén szájon át alkalmazandó vírusellenes kísérleti gyógyszer felhasználását. Amennyiben a gyógyszerfelügyeleti hatóságok engedélyezik a szer felhasználását, egy kúra költsége 10 dollárba kerülne - áll a WHO által ismertetett tervben.

A gyógyszergyár mind az Egyesült Államokban, mind Európában kérte a molnupiravir nevű készítménye engedélyezését, amely a jóváhagyása esetén az első tabletta formájú Covid-19 elleni szer lenne. Az Egyesült Államok gyógyszerfelügyeleti szerve (FDA) által korábban engedélyezett valamennyi kezelést intravénásan vagy injekcióban kell alkalmazni.

"A Covid-19-világjárvány elleni harcban továbbra is kulcsfontosságú újabb kezelési módszereket találni" - mondta Dean Li, a Merck kutatólaboratóriumainak elnöke csütörtökön.

Az FDA közölte: a jövő hónapban ül össze a független szakértőkből álló bizottság, hogy megvizsgálja, alkalmas-e a szer az enyhe és közepes tüneteket mutató felnőtt páciensek esetében történő felhasználásra, akiknél fennáll a betegség súlyos formájának, illetve a kórházi ápolás szükségességének a kockázata.

A Merck októberben közölte, hogy a kísérletek során a tabletta a Covid-19 korai tüneteit mutató paciensek felénél akadályozta meg a kórházi ápolásra szorulást, illetve a halálesetet.

Li szerint a New Yersey-i székhelyű gyógyszergyár és a Ridgeback Biotherapeutics amerikai biotechnológiai vállalat által közösen kidolgozott szer a vírus több változatával, így a delta variánssal szemben is hatékony.

A Merck azt is kutatja, hogy a molnupiravirt lehet-e a vírus terjedésének megelőzésére használni olyan háztartásokban, amelyeknek egyik tagja fertőzött. A cég jövő tavaszra várja az ezzel kapcsolatos kutatások eredményét.

A Covid-19 elleni tesztek, kezelések és védőoltások kifejlesztése, előállítása és méltányos elosztása terén a WHO és partnerei által 2020 április végén beindított együttműködés (angol rövidítéssel ACT Accelerator vagy ACT-A) mellé akkreditált WHO-különmegbízott, Carl Bildt volt svéd miniszterelnök Tedrosz Adhanom Gebrejeszusszal közösen tartott sajtótájékoztatóján elismerte, hogy az ACT-A kemény harcot folytatott a korábbi finanszírozás biztosítása érdekében. Hozzátette: Norvégia és a Dél-afrikai Köztársaság vezeti közösen az adománygyűjtő akciót.

"Erős jelzéseket várunk tehát a hét végi római G20-csúcstól" - mondta Bildt.

A vakcinákra és a tesztekre egyenként 7 milliárd dollárt szánnak, míg további 5,9 milliárd dollárt terveznek fordítani az egészségügyi rendszerek fejlesztésére, 3,5 milliárd dollárt pedig a kezelésekre, egyebek mellett vírusellenes kortikoszteroidokra és orvosi oxigénre.

A Covax program, amely az ATC-A-n belül a védőoltásokkal foglalkozik, mintegy 400 millió adag koronavírus elleni védőoltást szállított több mint 140 alacsony és közepes jövedelmű országba, ahol továbbra is alacsony az átoltottsági arány - közölte Szumija Szvamináthán, a WHO tudományos főtanácsadója.

"Tudjuk, hogy körülbelül 30 ország csak a Covaxtól függ, nincs más vakcinaforrásuk"

- tette hozzá a főtanácsadó.

Mintegy 82 ország várhatóan nem tesz eleget a WHO globális tervének, amely szerint az év végéig a lakosság 40 százalékát be kellene oltani, de néhány közülük elérheti ezt a célt, ha megindul a vakcinaszállítás - tette hozzá Szvamináthán.

MTI